ГоловнаПолітика

Медведчук не є фігурантом справи Савченко-Рубана

"Доказів, щоб надати Медведчуку будь-який інший статус, окрім свідка, у слідства немає".

Медведчук не є фігурантом справи Савченко-Рубана
Фото: vybor.ua

Лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук не має статусу в справі про підготовку теракту народним депутатом Надією Савченко.

Про це на прес-конференції в середу розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

У березні 2018 року Луценко висловив упевненість, що Надія Савченко і Володимир Рубан, плануючи теракти, координували свої дії з "ляльководом", який пов'язаний з "Українським вибором".

Однак за чотири місяці, які минули відтоді, слідство не змогло довести, що це був Медведчук.

"Достатніх доказів, щоб надати Медведчуку будь-який інший статус, окрім свідка, у слідства немає. Ми ретельно вивчаємо зв'язки Надії Савченко ще в 90-х роках з навколомедведчуківськими громадськими структурами, ретельно вивчаємо зв'язки з паном Медведчуком пов'язаних із нею осіб. Але поки що у слідства немає доказів, якими я міг би оперувати зараз", - заявив Луценко.

Нагадаємо, 8 березня 2018 року Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було пред'явлено підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі обстріляють з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності в цій же справі було затримано депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну й інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

2 серпня 2018 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що досудове розслідування у справі Савченко-Рубана завершено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram