ГоловнаПолітика

МЗС висловило протест угорському дипломату через антиукраїнські висловлювання Орбана

"Останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці".

МЗС висловило протест угорському дипломату через антиукраїнські висловлювання Орбана
Фото: ukrinform.ua

Міністерство закордонних справ України висловило протест тимчасовому повіреному в справах Угорщини в Україні Ласлу Папу через низку недружніх кроків офіційного Будапешта щодо України.

Про це повідомляють на сайті МЗС.

"Незважаючи на конструктивний підхід української сторони до вирішення наявних проблемних питань, останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці і про пряме втручання у внутрішні справи України", - йдеться в повідомленні.

Відзначається також неприйнятність останніх заяв прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо євроінтеграційних і євроатлантичних прагнень України, які "суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу і значною мірою відображають підходи країни-агресора".

"Угорському дипломату також вручили ноту з вимогою надати офіційні роз'яснення у зв'язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та за програму розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки у сферу компетенції уповноваженого внесено частину суверенної території України", - йдеться в коментарі.

Нагадаємо, наприкінці липня прем'єр Угорщини Орбан заявив, що не вірить у реалістичність прагнень України вступити в ЄС чи НАТО.

Конфлікт між Україною і Угорщиною триває з осені 2017 року через мовну статтю нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, у зв'язку з чим МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram