ГоловнаПолітика

Прем'єр Угорщини засумнівався в реалістичності прагнень України приєднатися до ЄС чи НАТО

Орбан упевнений, що на шляху стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

Прем'єр Угорщини засумнівався в реалістичності прагнень України приєднатися до ЄС чи НАТО
Фото: EPA/UPG

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан висловив сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу.

Про це він заявив, виступаючи в університеті в Румунії, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Agepress.

"Я не вірю в реалістичність прагнень українців приєднатися до ЄС чи НАТО", - сказав Орбан.

При цьому, за його словами, на шляху стоятиме бажання Росії відновити старий порядок.

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики. Його підтримали 276 народних депутатів, тоді як для зміни Конституції необхідно мінімум 300 голосів.

Курс на членство в НАТО прописано в законах "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України". Військова доктрина України також передбачає розвиток Збройних Сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

28 лютого Порошенко повідомив, що закріплення євроатлантичних устремлінь держави в Конституції розглядається його командою.

Згідно з результатами соцопитування Інституту Горшеніна, в ЄС хочуть 55% українців, у НАТО - 47%.

Нагадаємо, що з осені 2017 року між Україною та Угорщиною триває конфлікт через мовну статтю нового закону "Про освіту". У Будапешті вважають, що вона обмежує права закарпатських угорців, у зв'язку з чим МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

Після червневої зустрічі міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто з держсекретарем США Майком Помпео Угорщина розблокувала участь України в саміті НАТО. Україна пообіцяла Угорщині уточнити мовну статтю закону "Про освіту".

11 липня в угорському МЗС заявили, що Угорщина продовжить блокувати прагнення України до НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram