ГоловнаПолітика

Е-декларування для активістів оскаржили в Конституційному Суді

Конституційне подання підготував РПР, а внесли 65 нардепів.

Е-декларування для активістів оскаржили в Конституційному Суді
Фото: LB.ua

65 депутатів Верховної Ради 20 липня внесли в Конституційний Суд подання з проханням оцінити законність норми закону, що вимагає від членів громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю, подавати електронні декларації.

Про це на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакету реформ та Інституту Горшеніна, розповіла Юлія Кириченко, керівник проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ і член ради РПР.

"Ми сподівалися, що це [вимога] помилка, оскільки законодавчий процес ще не дуже якісний. Але з урахуванням подальших подій, коли парламент не зміг скасувати ці положення в законі про запобігання корупції, ми зрозуміли, що це було не помилкою, а свідомою позицією більшості народних депутатів", - сказала вона.

У зв'язку із цим РПР зголосився підготувати конституційне подання про незаконність е-декларування для громадських активістів, і воно знайшло підтримку серед членів парламенту.

"Я вдячна позиції 65 народних депутатів, які підписали відкрите конституційне подання, підготовлене громадянським суспільством", - заявила Кириченко.

Нагадаємо, що поправки до закону про електронне декларування, згідно з якими члени громадських антикорупційних організацій зобов'язані звітувати про доходи, були прийняті Радою 23 березня 2017 року. Крайній термін подачі декларації був 31 березня 2018 року.

Норму розкритикували західні партнери України, але депутати проігнорували їхню думку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram