ГоловнаПолітика

Сенцова в колонії відвідали адвокат, друг і архієпископ УПЦ КП (оновлено)

Політв'язень спершу відмовлявся зустрічатися з ієрархом, але потім передумав.

Українського режисера Олега Сенцова в колонії "Білий ведмідь" в місті Лабитнангі відвідали його адвокат Дмитро Дінзе і режисер-документаліст Аскольд Куров. З ними в колонію прибув архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, пише "Новая газета".

До колонії довелося летіти на вертольоті із Салехарда, тому що річкою дістатися до Лабитнангі поки що неможливо - крига щойно скресає.

Фото: Павло Чіков

"Олег у нормальному стані, наскільки це можливо - бадьорий. Головне, що він не зломлений, не в депресії, налаштований рішуче. Він дійсно втратив два зуби - один випав під час етапування, інший розкришився в колонії, але цинги немає. Тут клімат такий, що здоров'я не може не похитнутися", - розповів Куров після побачення із Сенцовим.

Куров підтвердив, що Сенцов вимагає звільнення політичних в'язнів з України, які перебувають за ґратами на території Росії.

Оновлення. Сестра Сенцова Наталія Каплан в фейсбуці повідомила, що режисер відмовився від зустрічі з архієпископом УПЦ-КП Климентом через атеїстичні переконання.

"До Олега в Лабитнангі приїхав архієпископ Климент. Так, він багато робить, в тому числі для політв'язнів ... Але ми домовлялися, що перед приїздом я запитаю у Олега, чи хоче він цієї зустрічі. Все-таки Олег не є прихильником релігії, причому будь-якої. Питається, навіщо потрібні були ці домовленості? Загалом, Олег категорично відмовився", - написала Каплан.

"Я розумію, що Климент з добрих спонукань. Але, люди добрі світлі православні, ви хоч розумієте, що не всі поділяють вашу думку, ви визнаєте існування іншої точки зору чи атеїсти це не люди? ... Або вам ... видніше, як краще діяти, і людину питати не потрібно", - додала вона.

Оновлення 19:14. Пізніше сестра Сенцова написала у фейсбуці, що режисер таки зустрівся з архієпископом.

"Підсумок. Олег усе-таки погодився на зустріч із Климентом", - зазначила вона.

Оновлення 00:24. Сенцов через адвоката Дмитра Дінзе передав заяву на ім'я начальника колонії про те, що хоче сповідатися.

Про це повідомив кореспондент "Новой газеты" Антон Наумлюк, опублікувавши копію заяви.

"Про надання можливості віросповідань. Я, Сенцов Олег Геннадійович, прошу допустити до мене, відповідно до ст. 14 КВК РФ священика Климента. Оскільки в мене несподівано виникла потреба висповідатися", - йдеться в ній.

Попередню заяву про відмову від зустрічі з архієпископом Сенцов попросив вважати недійсною.

"Спеціальну заяву про відмову побачення з ним, написану раніше, прошу вважати недійсною, оскільки був хибно інформований про право на побачення зі священиком. Цю заяву подаю через адвоката Дінзе Д. В.", - написав Сенцов.

Фото: facebook.com/anton.naumlyuk

Пізніше Наумлюк повідомив, що співробітники колонії спершу дали зрозуміти Сенцову, що той може зустрітися або з Куровим, або з архієпископом Климентом.

"Хто такий Климент, він не знав, і відмовився від зустрічі з ним. Пізніше адвокат пояснив, що, за російським законодавством, Сенцов має право на справляння релігійних потреб і це не відбуватиметься за рахунок кількості дозволених побачень, а також розповів про діяльність архієпископа для підтримки політв'язнів і їхніх сімей у Криму. Олег написав згоду на зустріч із формулюванням: "Несподівано виникла потреба висповідатися".

Однак сьогодні архієпископ Климент не встиг потрапити до Сенцова, зазначає журналіст.

"Дінзе, архієпископ Климент і Аскольд Куров залишилися в Лабитнангі до завтра", - додав журналіст.Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова засуджено в Росії до 20 років за сфабрикованим звинуваченням. У 2014 році він нібито створив в Криму "терористичну спільноту", що за допомогою вибухів мала намір домогтися скасування приєднання півострова до Росії. У тій самій справі 10 років отримав анархіст Олександр Кольченко.

Двоє інших кримських активістів, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, отримали по 7 років. Пізніше Афанасьєва обміняли, він повернувся в Україну.

14 травня Сенцов у колонії оголосив безстрокове голодування. Він вимагає звільнення з російських в'язниць усіх українських політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram