ГоловнаПолітика

Холодницький: зачитування обвинувального акта Насірова може затягнутися на два роки

Поки що прокурор зачитав у суді 245 із 774 сторінок.

Холодницький: зачитування обвинувального акта Насірова може затягнутися на два роки
Фото: Макс Требухов

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що зачитування обвинувального акта колишньому голові Фіскальної служби Роману Насірову може затягнутися в суді майже на два роки.

Про це він сказав у ефірі 112 каналу.

"За такого темпу, якщо слухати справу раз на місяць і заслуховувати по 30 сторінок на день, то порахуйте, скільки це тягнутиметься? Це буде місяців 20 з чимось. Ми на два роки можемо затягнути процес тільки зачитування акту обвинувального", - сказав Холодницький.

При цьому він наголосив, що така вимога захисту Насірова є законною.  

Нагадаємо, що Насірова почали судити 7 грудня 2017 року за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК). Відтоді на засіданні зачитують обвинувальний акт у повному обсязі, поки що прокурор прочитав 245 із 774 сторінок.

Чергове засідання відбудеться 30 травня.

За версією слідства, Насіров був причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення ухвалювалися заднім числом і без погодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про те, що ці компанії не мають податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Потерпілим виступає компанія "Укргазвидобування".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram