ГоловнаПолітика

"ДНР" і "ЛНР" повністю утримуються Росією, - Волкер

"Немає тут жодної двозначності".

"ДНР" і "ЛНР" повністю утримуються Росією, - Волкер
Фото: Сергей Нужненко/Радио Свобода

Останнім часом конфлікт на Донбасі перейшов в активну фазу - "гарячу війну", і відповідальність за це лежить на Росії, так само як і в її руках є ключі до завершення конфлікту.

Про це спеціальний посланник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив міжнародним журналістам у Лондоні, пише ресурс "Крим.Реалії".

"Це все ще дуже гаряча війна. Минулого тижня фактично був рекорд за кількістю порушень перемир'я. За підрахунками ОБСЄ - сім тисяч за тиждень, це досить значна кількість", - сказав Волкер.

Він поскаржився, що конфлікт на Донбасі "часто зникає з перших шпальт газет" світу, але він повинен вирішуватися терміново.

"Немає тут жодної двозначності. Сили (які протистоять Україні. - Ред.) перебувають під прямим командуванням і контролем Росії. І два політичні утворення ("ДНР" і "ЛНР". - Ред.) повністю утримуються Російською Федерацією з того часу, як були утворені, включаючи фінансування. Отже, Росія несе пряму відповідальність за цей конфлікт", - сказав Волкер під час брифінгу, який тривав півгодини.

Він відзначив погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі: руйнування інфраструктури - електро-, водо-, теплопостачання, зв'язку, доріг, проблеми в пересуванні людей. За його словами, особливу тривогу викликає спалах туберкульозу - з його небезпечним штамом - за умов, коли складно доправити антибіотики.

А крім того, за словами спецпредставника, промисловість зруйнована, одні шахти залиті водою, деякі шахти використовуються для захоронення радіоактивних відходів.

"Це (радіоактивне зараження. - Ред.) може потрапити в підземні води і спричинити екологічне лихо. Є також фізичні небезпеки для населення, і ми часто чуємо про підривання людей на мінах... Ну і в людей стріляють. Тобто це дуже активний конфлікт, гаряча війна", - додав він.

Спецпосланець звернув увагу, що на території, охопленій конфліктом, проживає переважно російськомовне населення, і Росія, яка нібито непокоїться про російськомовних, повинна розуміти, на що наражає їх своїми діями - чи бездіяльністю - в плані врегулювання конфлікту.

Торкнувся Волкер і питання надання Україні американської летальної зброї, зокрема протитанкових ракетних комплексів "Джавелін", перше випробування яких українськими вояками відбулося цього тижня.

Один європейський журналіст запитав про нібито розбіжності в цьому питанні між США і ЄС.

"Знаєте, я провів багато консультацій по всій Європі - зокрема з Францією і Німеччиною як лідерами в Нормандському процесі, з п'ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН, включно з Британією, з непостійними членами Ради Безпеки, з ЄС, з НАТО... І я не вловив якоїсь значної опозиції питанню допомоги Україні для підвищення її здатності до самозахисту", - сказав Волкер.

Він навів приклад: Великобританія, Канада, Польща, Литва - члени ЄС - знайшли можливість постачати летальну зброю Україні.

"Ви повинні пам'ятати, що Україна є державою, яка має конфлікт на власній території. Уявіть собі на хвилинку, що на території вашої країни ваші солдати захищають свою територію в межах вашої країни, і солдатів вашої армії вбивають по кілька осіб щотижня. І це на вашій території, коли вони захищають свою територію від іноземного агресора. З такою ситуацією не мирилася б жодна країна. Тому логічно для України захищати себе, а іншим - допомогти їй", - додав спецпосланець.

Нагадаємо, раніше Волкер відвідав Донбас і заявив, що готовий відвідати Донецьк і Луганськ після звільнення їх від бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram