ГоловнаПолітика

Більшість з тих, що беруть участь у соцопитуваннях про довіру до судової системи, жодного разу не були в суді, - голова ВС

"Дуже легко зіпсувати авторитет будь-якої людини"

Більшість з тих, що беруть участь у соцопитуваннях про довіру до судової системи, жодного разу не були в суді, - голова ВС
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд отримав аванс довіри суспільства, завдяки відритій процедурі відбору. Про це заявила голова Верховного Суду Валентина Данішевська в інтерв'ю LB.ua.

"Без сумніву Верховний Суд отримав аванс довіри, завдяки відкритій процедурі відбору. Однак, якщо ми не будемо впливати на всі фактори формування довіри до суду, позитивні очікування швидко розвіються", - зазначила вона.

"Ставлення людей до суду складається з багатьох чинників, іноді таких, що не залежать безпосередньо від роботи суддів. Давайте проаналізуємо: переважна більшість осіб, що беруть участь в соціологічних опитуваннях про довіру до судової системи, становлять ті, хто жодного разу не був в суді. Враження про його діяльність складається під впливом публікацій в ЗМІ, соціальних мережах, розповідей знайомих тощо. Якщо суду не довіряють ті, чиїм вимогам ми взагалі не відповідаємо, то над цим варто задуматися. Якщо тільки ті, чиї вимоги не задоволені в конкретному судовому процесі, - це зрозуміло. Суд завжди займає чиюсь сторону", - сказала Данішевська.

Голова ВС додала, що мало хто з учасників судового процесу досить багато говорить про позитивний досвід. "Вважається, так завжди має бути. А ось про негативний розповідають багато і детально. При цьому, в основному користувачі соцмереж подають тільки свою позицію, що не є об'єктивним викладом інформації. Дуже легко зіпсувати авторитет будь-якої людини, інституції, якщо поставити перед собою таку мета", - вважає суддя.

Нагадаємо, новий Верховний Суд почав працювати 15 грудня 2017 року. Петро Порошенко призначив до складу суду 115 суддів з максимально можливих 200.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram