ГоловнаПолітика

Кольченко готовий оголосити голодування на підтримку Сенцова

Кольченко має проблеми зі здоров'ям і харчується за спецдієтою.

Кольченко готовий оголосити голодування на підтримку Сенцова
Александр Кольченко
Фото: www.radiosvoboda.org/Антон Наумлюк

Кримський активіст Олександр Кольченко, незаконно засуджений у РФ, готовий підтримати голодування Олега Сенцова.

Про це він написав у листі режисерові, котрий дев'ятий день тримає голодування з вимогою звільнити з російських в'язниць всіх українських політв'язнів. Побоюючись, що цензура не пропустить його лист, він докладно розповів його зміст адвокату Світлані Сидоркіній, яка відвідала його в колонії в Копейську, пише російська служба "Радіо Свобода".

"У листі він написав, що, на його думку, засіб голодування може бути ефективним для захисту, тільки якщо держава цінує свою репутацію. Вважає, що у випадку з Олегом Росія може проігнорувати його голодування, не даючи померти, просто застосувати примусове годування і відправити його на психіатричну експертизу. Смерть Магнітського в Росії нічого не змінила, замість цього був прийнятий "закон Діми Яковлєва". Він не відмовляє Олега, оскільки знає, що він упертий і рішення свого не змінить. Він дуже боїться за його здоров'я, оскільки знає про клімат і умови життя в Лабитнангі від інших в'язнів ще з часів, коли вони з Олегом йшли по етапу. Хоча Сашко і не згоден з методом Олега, але поважає його позицію щодо звільнення політв'язнів України з російських застінків і готовий підтримати Олега, якщо буде необхідність", - розповіла Сидоркіна. Вона намагалася відрадити Кольченка від голодування, посилаючись на проблеми зі здоров'ям, через які він перебуває на спецдієті.

Крім листа Сенцову, Кольченко написав звернення на ім'я президента РФ Володимира Путіна з вимогою втрутитися в ситуацію з голодуванням Сенцова і звільнити його. Однак Кольченко також побоюється, що цензура не пропустить це звернення.

До умов утримання в колонії він претензій не має.

Нагадаємо, Олег Сенцов почав голодування 14 травня. Єдиною умовою його припинення він назвав звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ.

Українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів. Кольченка засудили до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі. Разом із ними також затримали Геннадія Афанасьєва і Олексія Чирнія. Афанасьєва обміняли 2016 року, Чирній залишається в колонії в Магадані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram