ГоловнаСуспільствоЖиття

На Банковій відбулася акція на підтримку Олега Сенцова

Родичі політв'язнів і громадські активісти провели акцію "Досить сидіти".

Біля Адміністрації президента вранці 22 травня пройшла акція "Досить сидіти" з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова й інших політв'язнів з в'язниць Росії і Криму. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Акція на підтримку політв'язнів, організована культурними діячами і громадськими активістами, зібрала близько 50 учасників, серед яких були родичі ув'язнених. Акція пройшла на початку Банкової, оскільки під'їзд до Адміністрації перекрито у зв'язку з візитом президента Естонії. Учасники акції розгорнули плакати з написами "9 день голодування", "Свободу кримським ув'язненим", "Свободу в'язням Кремля", #FreeSentsov, іменами затриманих українців у Криму та Росії. Під час акції учасникам заборонили користуватися підсилювачами звуку.

"Я хочу попросити про звільнення мого сина. І я, звісно, не хотів би, щоб Олег Сенцов вдавався до таких кроків заради звільнення мого сина й інших ув'язнених. Ми вимагаємо від влади активної участі в їхньому звільненні. Але, судячи з усього, це вже марно. Я хочу попросити кожного українця бути більш активними, тому що на місці наших рідних може опинитися кожен", - сказав батько політв'язня Валентина Виговського.

Один з учасників акції, правозахисник Максим Буткевич, зазначив, що досі родичам політв'язнів не вдалося домогтися зустрічі з президентом: "Ми тут з посланням "досить сидіти". Досить сидіти нашим ув'язненим, але також і владі досить сидіти в своїх кріслах і чекати, поки питання звільнення українських політв'язнів вирішиться саме. Олег Сенцов своїми діями запустив зворотний відлік часу. За роки протестів та акцій на підтримку Сенцова і Кольченка ми сподіваємося на краще, але розраховуємо на найгірше... Ми розуміємо, що частина дипломатичної роботи дійсно відбувається в тіні, але хочемо запитати: що робить влада для звільнення українських політв'язнів? Важливо хоча б раз голові держави зустрітися з родичами політв'язнів і на скільки це можливо сказати щось більше, ніж просто "ми працюємо".

Співкоординатор "Медійної ініціативи за права людини" Марія Томак повідомила, що в Україні немає уповноваженої інституції або відповідального за звільнення політв'язнів: "Учора адвокат Сенцова Дмитро Дінзе зустрічався з представниками влади, і мені здається, що можна говорити про деяку активізацію процесу, що вкотре свідчить, що українські в'язні нікому, крім громадськості і їхніх рідних, не потрібні. Все тому, що представники влади відчувають загрозу, адже якщо з Сенцовим щось трапиться, то відповідальність буде нести не тільки Путін, а й Україна, яка очевидно недостатньо зробила для своїх громадян".

Сестра Олега Сенцова Наталія Каплан не була присутня на акції. Напередодні на своїй сторінці в фейсбуці вона повідомила про те, що в неї більше немає сил на участь у подібних акціях, які не дають ніякого реального результату.

Нагадаємо, український режисер Олег Сенцов, який перебуває в російській колонії за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі, почав голодування з 14 травня 2018 року. "Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які перебувають на території РФ", - написав Сенцов у записці, яку передав через адвоката.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram