ГоловнаПолітика

МЗС України висловило протест проти відкриття Керченського моста

Будівництво моста суперечить принципам міжнародного права.

МЗС України висловило протест проти відкриття Керченського моста
Фото: МОСТ

Міністерство закордонних справ протестує проти відкриття моста через Керченську протоку і підкреслює незаконність його будівництва Росією без згоди України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

"МЗС України висловлює рішучий протест у зв'язку з відкриттям моста через Керченську протоку і вкотре підкреслює протиправність будівництва Росією цього інфраструктурного об'єкта без згоди України", - сказано в заяві.

МЗС заявляє, що такі дії Росії фундаментально суперечать загально визнаним нормам і принципам міжнародного права, грубо порушують Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонні договірні зобов'язання перед Україною.

В умовах російської збройної агресії проти України та анексії Криму МЗС розцінює такі дії як спробу легітимізувати анексію частини суверенної території України.

"Будівництво моста, як і будь-які інші дії кремлівської окупаційної влади, жодним чином не можуть змінити статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід'ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що Росія як держава-окупант несе повну відповідальність за наслідки своїх міжнародно-протиправних діянь і повинна відшкодувати заподіяну шкоду. Україна послідовно працюватиме над розширенням національних і міжнародних санкцій до фізичних і юридичних осіб, причетних до незаконного будівництва мостового переходу через Керченську протоку.

Нагадаємо, сьогодні президент Росії Володимир Путін відвідав анексований Крим для відкриття моста через Керченську протоку 15 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram