ГоловнаПолітика

ВККС продовжить оцінювання суддів без участі Громадської ради доброчесності

Комісія шкодує у зв'язку з рішенням ГРД.

ВККС продовжить оцінювання суддів без участі Громадської ради доброчесності
Фото: Макс Требухов

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила продовжувати кваліфікаційне оцінювання суддів без участі Громадської ради доброчесності.

На брифінгу в понеділок керівництво комісії заявило, що висловлює жаль у зв'язку з рішенням ГРД припинити участь у процесі кваліфікування суддів, але, попри це, продовжить роботу.

"Ми сьогодні вранці вийшли на роботу... Ми продовжуємо працювати... Ми не бачимо делегітимізації в діях комісії", - заявив голова комісії Сергій Козьяков.

У свою чергу заступник голови ВККС Станіслав Щотка висловив упевненість, що виключення ГРД з процесу оцінювання суддів не вплине на законність рішень комісії.

Нагадаємо, що 26 березня Громадська рада доброчесності заявила про вихід з процесу кваліфікаційного оцінки суддів.

Причиною такого рішення стали зміни в регламенті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що стосуються висновків Громадської ради. Зокрема, ВККС визначила, що висновки ГРД мали підписати всі члени ради, які їх підтримують, а також вони можуть бути подані в ВККС за 10 днів до співбесіди з відповідними суддями. За словами членів ГРД, це ускладнює їх роботу, оскільки в день проводяться співбесіди з 150-200 суддями, а деякі члени ради перебувають у різних містах.

Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить кваліфікаційне оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді. Судді складають тести і проходять практичне завдання, психологічні тести та співбесіду. Члени ВККС також вивчають досьє суддів. Ті судді, які не пройдуть кваліфоцінювання, будуть звільнені.

23 березня відбулися перші співбесіди із суддями. У них брали участь 53 судді. Як сказано на сайті ВККС, 36 із них пройшли співбесіди. З приводу решти ВККС дала можливість ГРД виправити помилки, допущені під час надання висновків про окремих суддів.

Відповідно до закону "Про судоустрій і статус суддів", ГРД була створена з метою сприяння ВККС у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики і доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. ГРД надає ВККС інформацію про суддю (кандидата на суддю) або висновок про його невідповідність критеріям етики і доброчесності. Для подолання висновків ГРД повинні проголосувати 11 членів ВККС із 16.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram