ГоловнаПолітика

Радбез ООН у четвер проведе засідання щодо Криму

Обговорення відбудеться в форматі Арріа.

Радбез ООН у четвер проведе засідання щодо Криму
Фото: пресс-служба президента

Рада Безпеки ООН проведе в четвер засідання щодо Криму, в тому числі щодо підготовки російською владою на окупованому півострові "виборів" президента РФ, а також про можливі шляхи деокупації української території.

Представник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко повідомив, що обговорення пройде в форматі Арріа, повідомляє Укрінформ.

"Україну на засіданні представлятиме заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. Крім членів Ради Безпеки, в дискусії також візьмуть участь представники Меджлісу кримськотатарського народу. Очікується також звернення колишнього спеціального радника генсека ООН в Україні Роберта Серрі", - сказав український дипломат.

Він зазначив, що проведення слухань ініціювала делегація України в ООН. Її підтримали нинішні члени Радбезу, зокрема Швеція, Великобританія, Польща, Нідерланди та Сполучені Штати.

"Важливо буде обговорити ситуацію в Криму напередодні запланованих там незаконних виборів президента Росії. Позиція української сторони в цьому питанні принципова - організація окупаційною владою так званого народного волевиявлення в АР Крим та місті Севастополі є грубим порушенням державного суверенітету і територіальної цілісності України, цинічною і демонстративною зневагою Росією загальновизнаних норм міжнародного права", - наголосив Николенко.

Крім того, мова піде про посилення ролі Ради Безпеки, генерального секретаря і ООН загалом для вирішення питання деокупації Криму.

"Дискусія також стосуватиметься забезпечення виконання Росією рішень ООН з проблематики Криму, зокрема резолюцій Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України і ситуації з правами людини", - зазначив дипломат.

Засідання РБ ООН в формулі Арріа проводяться, щоб надати членам Ради можливість отримати інформацію від широкого кола учасників, які зазвичай не можуть бути вислуханими в Радбезі. Такі обговорення можуть проводитися в закритому (за участю тільки членів РБ ООН) і відкритому (для всіх держав-членів ООН) форматах і дозволяють вести прямий діалог з представниками урядів, міжнародних організацій і недержавними акторами з питань, які входять в сферу компетенції СБ ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram