ГоловнаПолітика

Лукаш і Сергія Клюєва виключили із санкційного списку Євросоюзу

12 березня буде продовжено санкції проти 150 сепаратистів і чиновників з Росії і 38 компаній.

Лукаш і Сергія Клюєва виключили із санкційного списку Євросоюзу
Фото: УКРОП, Lb.ua

Посли Європейського Союзу сьогодні прийняли рішення про продовження санкцій проти екс-президента України Віктора Януковича і 12 його прихильників.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" в Брюсселі Рікард Йозвяк у своєму Twitter.

За його інформацією, колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш і колишнього народного депутата Сергія Клюєва з цього списку виключили.

"Посли ЄС сьогодні прийняли рішення продовжити санкції проти Януковича і 12 його партнерів. Лукаш і Клюєва виключили зі списку", - написав Йозвяк.

Також, за його словами, 12 березня будуть продовжені санкції проти 150 сепаратистів і чиновників з Росії, а також стосовно 38 компаній.

Нагадаємо, раніше зняття санкцій домоглися також Юрій Іванющенко, Раїса Богатирьова, Андрій Портнов, Олександр Якименко, Ігор Калінін, Олексій Азаров. Санкції з Віктора Януковича-молодшого були зняті у зв'язку з його загибеллю.

Олена Лукаш у 2013-2014 роках обіймала посаду міністра юстиції в уряді Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану вона була відправлена у відставку і зникла з публічного простору. Лукаш затримали в листопаді 2015 року і оголосили підозру в розтраті 2,5 млн грн.

За версією слідства, Лукаш, працюючи міністром юстиції, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Європейська правова група" і фізичними особами-підприємцями протягом серпня 2013 року - січня 2014 року заволоділа державними коштами в розмірі 2,523 млн гривень, провівши фіктивні тендери в рамках загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Лукаш з березня 2014 року перебувала в списку санкцій Євросоюзу.

Сергія Клюєва підозрюють в участі у схемі присвоєння Януковичем резиденції "Межигір'я". Генпрокуратура вписала Межигір'я у справу Клюєва в червні 2015 року. Його підозрюють у наданні неправомірної вигоди Януковичу у вигляді безкоштовного користування будівлями та приміщеннями в урочищі Межигір'я, щоб Янукович, зі свого боку, посприяв братам Клюєвим в отриманні посад і веденні бізнесу з використанням бюджетних коштів.

Звинувачення стосується статей 209 (відмивання злочинних доходів), 203 (зайняття забороненими видами господарської діяльності), 358 (підробка документів), 368 (одержання хабара), 369 (дача хабара) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram