ГоловнаПолітика

Євросоюз може зняти санкції з Лукаш і Клюєва, - ЗМІ

Ще 12 осіб можуть залишитися в списку ще на рік.

Євросоюз може зняти санкції з Лукаш і Клюєва, - ЗМІ
Елена Лукаш
Фото: Сергей Нужненко

Європейський Союз може виключити зі списку санкцій колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш і бізнесмена Сергія Клюєва.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Колишній міністр юстиції України Олена Лукаш і бізнесмен Сергій Клюєв можуть бути виключені зі списку санкцій ЄС за незаконне привласнення українських державних коштів часів Януковича і ще 12 осіб можуть залишитися в списку ще на один рік", - написав він у своєму мікроблозі Twitter.

Причин для такого рішення журналіст не повідомив.

Нагадаємо, Лукаш у 2013-2014 роках займала посаду міністра юстиції в уряді Миколи Азарова. 27 лютого 2014 року після перемоги Євромайдану її відправили у відставку, вона зникла з публічного простору. Лукаш затримали в листопаді 2015 року та пред'явили підозру в розтраті 2,5 млн грн.

За версією слідства, Лукаш, працюючи міністром юстиції, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ "Європейська правова група" і фізичними особами-підприємцями, протягом серпня 2013-го - січня 2014 року заволоділа державними коштами в сумі 2,523 млн гривень, провівши фіктивні тендери в рамках загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Лукаш із березня 2014 року перебуває в списку санкцій Євросоюзу.

Сергія Клюєва підозрюють в участі в схемі з присвоєння Януковичем резиденції "Межигір'я". Генпрокуратура вписала Межигір'я в справу Клюєва в червні 2015 року. Його підозрюють у наданні неправомірної вигоди Януковичу у вигляді безкоштовного користування будівлями та приміщеннями в урочищі Межигір'я з тим, щоб Янукович, своєю чергою, сприяв братам Клюєвим в отриманні посад і веденні бізнесу з використанням бюджетних коштів.

Звинувачення стосується статей 209 (відмивання злочинних доходів), 203 (зайняття забороненими видами господарської діяльності), 358 (підробка документів), 368 (одержання хабара), 369 (пропозиція хабара) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram