ГоловнаПолітика

МІП закликало заснувати День спротиву Криму російській окупації

Його неофіційно вже відзначають 26 лютого.

МІП закликало заснувати День спротиву Криму російській окупації
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство інформаційної політики закликає офіційно заснувати День спротиву окупації і відзначати його 26 лютого.

"Ми вважаємо, що цей день повинен бути офіційно Днем спротиву Криму російській окупації... Це важливо тому, що російська пропаганда намагається довести, що був так званий референдум, що опору немає і що всі люди в Криму налаштовані проросійськи", - заявила на прес-конференції у вівторок перша заступниця міністра Еміне Джапарова, пише "Інтерфакс-Україна".

Джапарова підкреслила, що опір російській окупації на кримському півострові існує і засвідчують це 64 кримчанини-політв'язні Кремля.

Нагадаємо, що ще два роки тому на круглому столі в Інституті Горшеніна заступник міністра інформполітики Артем Біденко говорив про необхідність запровадження Дня спротиву окупації.

26 лютого обрано тому, що цього дня 2014 року близько 7-8 тисяч жителів півострова під українськими і кримськотатарськими прапорами зібралися на мітинг за єдину Україну. По інший бік з ініціативи партії "Русское единство" вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч активістів з російськими і кримськими триколорами. Масовий мітинг переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було удвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків отримали травми.

Заплановане на цей день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду донецько-макіївського Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму. Однак у ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму.

26 лютого 2017 року в Києві відбулася перша акція тоді ще неофіційного Дня спротиву Криму російській окупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram