ГоловнаПолітика

В'ятрович заявив про 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті в Польщі за три роки

В Україні зафіксовано чотири випадки осквернення польських пам'яток.

В'ятрович заявив про 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті в Польщі за три роки
Фото: radiopolsha.pl

На українських місцях пам'яті в Польщі у 2014-2017 роках відбулися 15 актів вандалізму.

Про це заявив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"З 2014-го до 2017 року там сталося 15 актів вандалізму на українських місцях пам'яті, зокрема - на могилах. Їх виконавцями були спочатку невідомі вандали, потім відповідальність за частину знищень взяли на себе деякі громадські об'єднання", - написав він у фейсбуці.

Директор Українського інституту національної пам'яті підкреслив, що правоохоронні органи Польщі не встановили безпосередніх винуватців, пам'ятки не були відновлені, а представники польської влади не засудили вандалізм.

Водночас він зазначив, що у 2017 році було зафіксовано чотири випадки осквернення польських пам'яток в Україні.

"Всі їх засудили як представники влади, так і суспільно-політичних сил (включаючи націоналістичні). Зрештою всі чотири місця (зокрема легалізовані) було відновлено зусиллями української сторони", - зазначив В'ятрович.

Він нагадав, що на переговорах про легалізацію пам'яток українська сторона висувала вимогу симетричного відновлення українських пам'яток, але "цього не відбувається".

Нагадаємо, керівна партія Польщі приділяє значну увагу питанням історії, безапеляційно наполягаючи на правильності свого погляду на події минулих років. Це, зокрема, призвело до погіршення відносин з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram