ГоловнаПолітика

Дуда звинуватив українських націоналістів у геноциді проти поляків

За словами президента, поляки прагнуть до добрих стосунків з українцями, але майбутнє слід "будувати на основі істини".

Дуда звинуватив українських націоналістів у геноциді проти поляків
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив українських солдатів і націоналістів у геноциді проти поляків у селі Гута Пеняцька 1944 року. При цьому він заявив, що поляки прагнуть до добрих стосунків з українцями, пише "Європейська правда" з посиланням на Niezalezna.

У неділю на території колишнього села Гута Пеняцька Львівської області польська офіційна делегація вшанувала пам'ять поляків, убитих тут 28 лютого 1944 року. Під час церемонії державний секретар канцелярії президента Польщі Адам Квятковський зачитав звернення Анджея Дуди, в якому говорилося про "геноцид проти поляків", здійснений українцями в Гуті Пеняцькій.

"Злочин геноциду, вчинений тут українськими солдатами і поліцейськими на службі гітлерівського Третього рейху та українськими націоналістами, призвів до знищення близько тисячі чоловік: польських мешканців Гути Пеняцької, а також євреїв і біженців з інших міст Волині та Поділля, яких вони ховали", - заявив президент Дуда.

Він додав, що "безневинна смерть, заподіяна тільки тому, що вони поляки, лякає величезною жорстокістю". За словами президента Польщі, обов'язок сучасних поляків - "не забувати про злочини в Гуті Пеняцькій", "пам'ятати і робити висновки".

Президент Польщі наголосив, що поляки прагнуть до добрих стосунків з українцями, але майбутнє слід "будувати на основі істини, а не брехні чи запереченні".

"Наші країни мають потребу одна в одній, щоб обидві наші країни були сильними й безпечними. Тому нам також потрібна пам'ять і правда про те, що сталося тут 28 лютого 1944 року. Так, щоб нічого подібного не відбувалося знову, і щоб наші відносини ґрунтувалися на міцному фундаменті та взаємній довірі", - заявив Дуда.

Село Гута Пеняцька, населення якого становили поляки, було знищене в лютому 1944 року. Село зрівняли з землею, близько 1000 поляків загинули. Серед істориків існують різні версії тих подій. Українські історики вважають, що село знищили німецькі війська, тоді як польські історики вважають, що до знищення села причетні також підрозділ дивізії СС "Галичина".

Меморіал загиблим полякам був відкритий 2005 року. У січні 2017 року він був наполовину зруйнований невідомими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram