ГоловнаПолітика

Екс-посол Литви: кровопролиття на Майдані було планом Путіна

"Розстріл Майдану був, по суті, початком агресії Російської Федерації в Україні".

Екс-посол Литви: кровопролиття на Майдані було планом Путіна
Фото: EPA/UPG

Колишній посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас вважає, що вбивство активістів Революції гідності в лютому 2014 року було планом Володимира Путіна.

Таку думку він висловив в інтерв'ю "Цензору".

"Розстріл Майдану був, по суті, початком агресії Російської Федерації в Україні та частиною плану захоплення Криму... Упевнений, що кров на Майдані - це був план президента Путіна. Прибрати президента Януковича - це була обов'язкова, але недостатня умова для захоплення Криму і продовження агресії", - сказав дипломат.

На його думку, розкол політичної еліти України був першорядною метою Кремля.

"Планувалося створити альтернативну столицю в Харкові, але через дії патріотів не вдалося. Довелося його [Януковича] евакуювати в Росію. Думаю, що в Генштабі Росії є плани на всі випадки життя, але політично Кремлю було вигідно мати президента Януковича в Росії. Адже він якось впливав не тільки на схід України. Будь-яке його слово, сказане з Києва, було б ніяк не на руку Кремлю. Мені незручно про це говорити, але ганебна втеча президента України, під час якої цілеспрямовано руйнувалися всі силові структури держави, - це був план і мета Кремля. Переконати всіх, що немає такої української нації, що Україна не відбулася, що Україна в Європі - провальний проект і що місце України тільки в співдружності з Росією", - зазначив екс-посол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram