ГоловнаПолітика

ДФС не повідомили про припинення програми допомоги ЄС на €29,2 млн

Фіскальна служба стверджує, що інформація Reuters некоректна.

ДФС не повідомили про припинення програми допомоги ЄС на €29,2 млн

Державна фіскальна служба України повідомляє, що не отримувала повідомлення від Євросоюзу про припинення фінансування міжнародних проектів на українському кордоні.

"У листопаді - грудні минулого року ДФС було направлено фінальний звіт про стан реалізації проектів у Спільний технічний секретаріат ЄС. Сьогодні очікується зворотна інформація. З огляду на це, говорити про припинення проектів і необхідності повернення коштів передчасно і некоректно", - заявила Фіскальна служба.

При цьому ДФС наводить дані про виконання міжнародних програм для розвитку інфраструктури пунктів пропуску.

Відзначається, що кілька великомасштабних інфраструктурних проектів передбачені Програмою прикордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства "Польща-Білорусь-Україна 2007-2013". Загальна сума фінансування 20 млн євро. Україна бере участь в проекті на правах співфінансування (10-20%).

Одним з них є "Реконструкція міжнародного автомобільного пункту пропуску "Устилуг", вартість якого 5,5 млн євро. Мета проекту - підвищення пропускної спроможності.

"За результатами відкритих торгів була обрана підрядна організація, яка і розпочала реалізацію проекту в листопаді 2013 року. Однак на початку виконання робіт з реконструкції пункту пропуску "Устилуг" на території  виявили об'єкт історичної цінності. Відповідно до припису Управління культури Волинської обласної державної адміністрації будівельні роботи в пункті пропуску були припинені через необхідність залучення відповідних фахівців для проведення археологічних досліджень для отримання дозволу на подальше проведення робіт", - сказано в повідомленні.

З огляду на це, в березні 2014 договір підряду розірвано, тому витрати на проведення земельних робіт на об'єкті реконструкції пункту пропуску "Устилуг" не здійснювалися. Водночас в рамках реалізації проекту профінансовано видатки на пам'яткоохоронні роботи (2014-2015 роки) та коригування проектно-кошторисної документації. Загальна сума витрачених коштів у рамках проекту становить 48,58 тис. євро, залишок коштів на сьогодні міститься на рахунках ДФС.

Іншим великим проектом є створення функціонального модуля "Фільтр пункту пропуску" в міжнародному автомобільному пункті пропуску "Рава-Руська", надання обладнання та засобів пунктам пропуску "Краковець", "Шегині" та "Ягодин". Вартість проекту - 2,2 млн євро.

Мета проекту - вдосконалення інфраструктури шляхом створення сучасних методів управління, спрямованих на боротьбу з незаконним переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон між Україною і Польщею, збільшення пропускної здатності п.п. "Рава-Руська", "Краковець", "Шегині" та "Ягодин" шляхом забезпечення пунктів пропуску технічним обладнанням і прискорення митних процедур.

Для його реалізації в травні 2015 ДФС уклала договір генерального підряду з переможцем відкритих конкурсних торгів на виконання робіт з будівництва об'єкта. Тендерні процедури проводилися з дотриманням законодавства України та Європейського Союзу, стверджується в повідомленні.

"Будівельні роботи в пункті пропуску "Рава-Руська" виконані більш ніж 95%", - відзначає ДФС.

У 2015 році в рамках проекту придбали шість автонавантажувачів вантажопідйомністю до двох тонн, два з яких отримала Волинська митниця (пункт пропуску "Ягодин") і чотири - Львівська ("Краковець" - два, "Рава-Руська" - один і "Шегині" - один)

За цим проектом використано 178,48 тис. євро, залишок коштів міститься на рахунках ДФС.

Також Державна фіскальна служба бере участь у програмі "Румунія - Україна - Республіка Молдова 2007-2013", якою передбачено розвиток інфраструктури кордону між Україною і Румунією, зокрема, реконструкція пунктів пропуску "Красноїльськ" і "Дяківці".

За цим проектом використано 11,67 тис. євро (5,609 тис. євро - грантові) із загальної вартості 3,6 млн євро. Договори на виконання робіт першої черги реконструкції пунктів пропуску були підписані в липні 2015 року. На сьогодні, за інформацією підрядника, виконано 75% будівельно-монтажних робіт, обладнання встановлено частково (шлагбауми, трансформатор). Оскільки акти виконаних робіт не надавалися, ці будівельні роботи поки що не оплачено.

Два проекти з реконструкції пунктів пропуску визначені програмою "Угорщина - Словаччина - Румунія - Україна 2007-2013".

Перший з них передбачає модернізацію і реконструкцію пунктів пропуску на словацько-українському кордоні, на це виділено 4,1 млн євро. Проектом визначено розвиток інфраструктури міжнародного автомобільного пункту пропуску "Ужгород", а також реконструкцію наявних митних споруд на пасажирському напрямку, розширення стику доріг пункту пропуску "Ужгород-Вишнє Німецьке". На сьогодні з виділених коштів використано 153,38 тис. євро.

Другий проект - "Ефективна і безпечна межа між Угорщиною і Україною", яким запланована реконструкція міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення "Лужанка" і створення павільйону оформлення каноїстів, які подорожують річкою Тиса, в н.п. "Вилок". Вартість цього проекту -7,6 млн євро. В рамках реалізації проекту здійснено заходи  стосовно коригування проектно-кошторисної документації з урахуванням нових стандартів ціноутворення в будівництві та модернізації обладнання та проходження її експертизи. На сьогодні проведено підготовчі роботи на пункті пропуску.

Зараз розглядаються питання подальшого фінансування реконструкції та будівництва пунктів пропуску за рахунок грантових коштів або за рахунок кошторису ДФС на 2018 рік.

Нагадаємо, у вівторок агентство Reuters повідомило, що Європейський Союз згорнув програму допомоги Україні, в рамках якої він був готовий виділити 29,2 млн євро на модернізацію шести пунктів пропуску на кордоні з Румунією, Словаччиною, Угорщиною і Польщею.

"Після оцінки ситуації ми дійшли висновку, що проекти вчасно не можуть бути завершені. Зараз шість проектів закриваються, а невитрачені гроші відшкодовуються", - повідомив агентству представник ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram