ГоловнаПолітика

Кабмін запропонував зняти заборону на перевірки бізнесу без попередження

Ефективність нагляду Держпраці може бути забезпечена його раптовістю.

Кабмін запропонував зняти заборону на перевірки бізнесу без попередження
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді зняти обмеження на проведення Державною службою з питань праці перевірок підприємств на дотримання законодавства про працю.

Про це йдеться в законопроекті №8045, зареєстрованому в Раді 15 лютого, повідомляє Європейська правда.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що в результаті змін до Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 3 листопада 2016 року органи контролю втратили право безперешкодної інспекції підприємств. Замість цього їх зобов'язали завчасно попереджати про відвідування підприємств і проводити інспекцію в присутності керівництва підприємства.

Також повідомляють, що узаконення обмежень під час проведення перевірок у сфері дотримання законодавства з питань праці не дозволяє належно і своєчасно забезпечувати такі права.

Метою прийняття законопроекту є відновлення повноцінного державного нагляду, в тому числі гірничого, і контролю за дотриманням законодавства про працю, зайнятість населення, охорону праці, гігієну праці.

Зазначають, що ефективність нагляду Держпраці може бути забезпечена його раптовістю, можливістю в разі загрози здоров'ю або життю людини зупинити виконання робіт, експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.

Нагадаємо, 1 грудня президент Петро Порошенко підписав закон про протидію необґрунтованому тиску правоохоронних органів на українські підприємства, який називають закон "Маски-шоу стоп". Він посилює захист бізнесу від зловживань правоохоронних органів під час досудового розслідування кримінального провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram