ГоловнаПолітика

Люди в чорному і Дарт Вейдер: Як Труханова в суді захищали

15 лютого Солом'янський районний суд відпустив мера Одеси Геннадія Труханова, якого НАБУ підозрює у розтраті державних коштів, на поруки депутата від Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова. Судове засідання, за недоброю українською традицією останніх років, супроводжувалося силовим протистоянням. Ще до початку розгляду у приміщення суду завели кілька десятків чоловіків в однаковій чорній формі та у балаклавах, які «охороняли» Труханова. Поліція розмовляла з «групою підтримки» досить мило та називала їх «одеситами». З активістами ж правих організацій («Національні дружини», «Донбас», «С-14») правоохоронці були не такими люб'язними. Під час засідання кілька разів зав'язувались бійки – праві кидали у співробітників Нацполіції та бійців Нацгвардії каміння і димові шашки, ті відповідали розпилюванням перцевого газу. Протистояння навіть спровокувало стрілянину – один з радикалів поранив поліцейського.

Про суть звинувачень, які НАБУ пред’являє Труханову, можна прочитати у статті Труханов і його команда: за що НАБУ затримало мера Одеси. А про те, як проходило судове засідання – у репортажі LB.ua.

Фото: Cергей Нужненко

«Спіймали», та не доставили

Запобіжний захід Труханову планували обрати ще 14 лютого – у день затримання. Засідання призначили на 19:00, про це САП повідомили на своїй сторінці Facebook. У НАБУ в той самий час заявили журналістам, що засідання відбудеться наступного дня – 15 лютого. 

У середу Труханов справді не з'явився в суді. Прокурор САП Максим Кравченко пояснив журналістам: «НАБУ не вистачило засобів, щоб його доставити».

Про які саме «засоби» йдеться, не уточнював. Можливо, машин для конвоювання не було, можливо, спецпризначенців не вистачило. 

Пізніше в суді Труханов кепкував з правоохоронців: «Яким було моє здивування, коли я дізнаюсь, що причиною нерозгляду питання, яке турбує суспільство, учора була відсутність транспорту. Поважні панове обвинувачення, та не треба було мене доставляти. Треба було напрямок сказати, я сам прийшов би, пішки».

Люди в чорному і Дарт Вейдер

Доставили Труханова в суд ближче до 11 ранку 15 лютого. До того часу коридори і сходи були вже забиті невідомими молодиками в однаковій чорній спортивній формі без розпізнавальних знаків і балаклавах. 

Фото: Макс Требухов

– Хлопці, а чому ви сьогодні прийшли сюди? Хто ви? Кого підтримуєте? – поцікавилася кореспондентка LB.ua.

– Без коментарів. Пробки тут, от застряли – і стою, – відповідає один з них.

Пізніше кореспондентка LB.ua стала свідком кількох розмов поліції та людей в чорному. Представник Національної поліції досить мило розмовляв з одним із чоловіків, який координував «тітушок». Він також називав молодиків у чорному «одеситами». 

Тим часом Труханова заводять у залу засідань. Мер Одеси заходить у скляну клітку. Виглядає спокійним.

Фото: Макс Требухов

Засідання веде суддя Максим Вишняк. Сторону обвинувачення представляє прокурор САП Максим Кравченко. Захищає Труханова партнер юридичної фірми Equity Олександр Лисак – це той самий адвокат, який відстоював інтереси екс-голови ДФС Романа Насірова, якого НАБУ звинувачує в завданні державі матеріальних збитків у розмірі 2 млрд гривень шляхом надання податкових розстрочок компаніям екс-депутата Олександра Онищенка. 

До адвоката Лисака через кілька хвилин після початку засідання підсідає Дмитро Голубов, депутат-мажоритарник з Одеси, член фракції БПП. Вікіпедія характеризує Голубова як «одного з найвідоміших кіберзлочинців світу». У 2005-му він дійсно перебував під слідством. Його підозрювали у зломі банківських систем США, начебто він украв майже 11 млн доларів. Згодом той самий Солом'янський суд його виправдав. Ще один цікавий факт з біографії рятівника Труханова – Голубов був засновником Інтернет-партії України, яка у 2014-му намагалась провести у Верховну Раду Чубаку, Дарта Вейдера та інших героїв «Зоряних воєн».

Саме вождь «зоряних» персонажів зголосився взяти на поруки мера Одеси. Під час перерви в засіданні кореспондентка LB.ua поцікавилася, чи знає керівництво БПП про його рішення і як там відреагували.

Дмитрий Голубов
Фото: Тереза Лащук
Дмитрий Голубов

«Я народний депутат-мажоритарник. Мене вибрали одесити. Я повинен повідомляти про свої рішення лише виборців. Я вчора ще приходив у суд (коли запобіжний захід обирали директору фірми, яка продала Одеській міській раді завод за завищеною ціною, – LB.ua) і сказав, що буду брати на поруки (Труханова, – LB.ua). Жодного тиску (з боку керівництва БПП, – LB.ua) на мене не було», – відповів Голубов.

Пізніше, вже коли суд таки відпустив Труханова на поруки депутата, в БПП відхрестились. Мовляв, це особиста позиція Голубова.

«Звертаємо увагу, що кожен народний обранець, який належить до нашої фракції, має право мати свою окрему позицію з будь-яких питань. Однак що стосується питань боротьби з корупцією, позиція фракції залишається і буде незмінною: усі, без винятку, члени фракції Партії «Блок Петра Порошенка» будуть робити все від них залежне, щоб корупція в Україні була подолана», – пише прес-служба БПП. 

Окрім Голубова, в суді були також нардепи-одесити Олександр Пресман і Віталій Барвіненко – обоє з групи «Відродження» Віталія Хомутинніка.

Клопотання обвинувачення і доводи захисту

Хоча ще в середу голова САП Назар Холодницький заявляв журналістам, що проситиме для Труханова арешт, у четвер представник САП прокурор Максим Кравченко вимагає лише носіння електронного браслета або ж заставу в 50 млн грн. 

Фото: Lb.ua

Прокурори кажуть: є ризик, що Труханов може переховуватися від слідства. Кравченко не вірить, що мер Одеси їздив у відрядження. Мовляв, політик знав про те, що йому повинні вручити підозру, і переховувався від слідства за кордоном. На підтвердження цього, кажуть, є запис телефонної розмови, де Труханов начебто повідомляє комусь про те, що йому повинні вручити підозру. 

«Майже два місяці він перебував за кордоном з метою уникнення участі у врученні підозри. Це говорить про те, що він має можливість при наявності закордонного паспорта з урахуванням майнового стану виїхати за кордон в найкоротші терміни. Пан Труханов, перебуваючи на волі, може впливати на свідків провадження, можуть бути знищені, приховані, спотворені документи, які стосуються провадження», – стверджує прокурор САП Максим Кравченко.

Також він говорить, що у Труханова може бути російський і грецький паспорти. Про те, що мер Одеси може мати російський паспорт, вже неодноразово писали ЗМІ.

 Геннадій Труханов - в центрі
Геннадій Труханов - в центрі

Труханов ж клянеться, що не має громадянства іншої держави.

Суб’єктивно, сторона обвинувачення виглядала на суді дещо непідготовленою. Незрозуміло, наприклад, чому правоохоронці не показали роз'яснення Державної міграційної служби щодо ситуації з паспортами Труханова.

Труханов натомість стверджує, що не переховувався, а їздив у відрядження. Мовляв, не відвідати «Український сніданок» у Давосі просто не міг. В Афон їздив, щоб домовитись про привезення святині «пояс Богородиці» в Україну. А в Афінах зустрічався з грецькими депутатами та дипломатами.

Будинок без вікон і підлоги за 185 мільйонів

За версією обвинувачення, Труханов свідомо лобіював покупку будівлі заводу «Краян» за завищеною у 50 разів ціною. Таким чином сприяв розтраті державних коштів у розмірі 185 млн грн.

Одеська міська рада викупила будівлю для того, щоб перевести туди всі відділи мерії. Зараз там, незважаючи на слідство, відкрили Центр адміністративних послуг. Але прокурор Максим Кравченко каже, коли приміщення викупило місто, воно було в непридатному до використання стані: з побитими вікнами, зірваною штукатуркою і підлогою. 

Ціна ніяк не могла сягати 185 млн грн, які заплатив муніципалітет. Оцінка майна, стверджує САП, була проведена необ'єктивно.

Фото: Макс Требухов

У свою чергу Геннадій Труханов у суді дивується. «До 500 доларів за метр в Одесі – нормальна ціна. Не буду посилатися на різні видання, які пишуть про альтернативні оцінки цього приміщення. За результатами тих оцінок, це 230-250 доларів за метр. Якщо детективи знайдуть такі ціни в Одесі... Давайте разом це робити, держава тільки виграє», – картинно обурюється він.

Труханов б'є себе в груди – хотів, мовляв, як краще і думав тільки про одеську громаду.

«Я хотів би запросити на вихідні сторону обвинувачення і показати, в яких умовах працював наш муніципалітет. У напівпідвальних приміщеннях», – каже і додає: питання про переведення усіх відділів міськради, що розкидані по місту, порушувалося вже давно. До того ж, за його словами, рішення про купівлю ухвалювалося колективно депутатами Одеської міської ради. 

За день до затримання Труханова депутат Сергій Лещенко написав на своїй сторінці у Facebook, що днями на нього неофіційно вийшли люди Труханова, які переконували, що гроші з афери із заводом призначалися не меру Одеси, а нібито колишньому депутату та забудовнику Олександру Дубовому та секретарю РНБО Олександру Турчинову

Фото: Макс Требухов

Після цієї заяви Турчинов зажадав від Лещенка спростування цієї, за його словами, неправдивої інформації.

У день суду над Трухановим прокурор САП сказав кореспондентці LB.ua, що інформації, яка підтверджувала б заяви Лещенка, у слідства немає.

Бійки

Поки у залі суду точаться юридичні дискусії, у коридорах і під будівлею тривають сутички. 

Спершу штовханина зчинилась між представниками праворадикальних сил («Національних дружин», «Нацкорпусу», «С-14», «Свободи» і «Правого сектору») та «тітушками».

Фото: Макс Требухов

А вже коли суддя пішов у нарадчу кімнату, почалися справжні бої.

Будівлю суду на той час з усіх боків оточили Нацгвардія та Нацполіція. А внизу сходів – на під'їзді до Шевченківського – вишикувалися праворадикали: найбільше було хлопців у куртках з нашивками «Національних дружин». У певний момент два ряди правоохоронців і праворадикалів зіштовхнулися. Що спровокувало конфлікт, достеменно невідомо. Нацгвардійці запевняють кореспондентку LB.ua, що їм довелося застосувати силу, бо праворадикали намагалися прорватись у суд (те, що в суді вже кілька годин перебували близько ста «тітушок», їх чомусь не бентежило).

«Дружинники» жбурляють у поліцейських каменюки, ті у відповідь бризкають сльозогінним газом. Частина радикалів відступає. Кашляють і труть червоні очі. Поліцейські витягають кийки, а їм на голову уже летять фаєри і димові шашки. 

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Повітря пронизує звук пострілів. Це чоловік з шевроном батальйону «Донбас» дістав пістолет і цілить у поліцейського. До нападника одразу підбігає група поліцейських, валять його, заламують руки і ведуть на задній двір суду. Потім затримують ще кількох активістів. Як виявилося, один поліцейський отримав кульові поранення. 

Поки кореспондент LB.ua спостерігає за приголомшливим видовищем на подвір'ї, суддя повертається з перерви. В залу суду неможливо протиснутися через людей у чорному, які заступили прохід та сходи.

З вигуку активіста «Автомайдану» Віталія Устименка «Сепаратиста і корупціонера на свободу! Хай живе український суд!» стає зрозуміло: Труханова відпустили на поруки депутата Голубова.

Депутати Одеської міськради, які прибули підтримати свого мера, кивають на активіста – і «тітушки» виштовхують Устименка в коридор, кидають на землю і починають лупцювати. Просто на очах в журналістів, які кричать, намагаються відбити хлопця, витягти з-під ніг. Йому на допомогу кидається й активіст Громадського сектору Євромайдану Олег Слабоспицький.

Фото: Макс Требухов

«Люди в чорному» не реагують. Виносять обох активістів у коридор і скидають зі сходів.

Кореспондент LB.ua з колегами біжить на перший поверх – до посту Нацгвардії. 

«Там люди без розпізнавальних знаків побили активіста. Ви повинні щось зробити», – намагаємось апелювати до стражів порядку. Та марно. Нацгвардійці просто залишаються сидіти на місці. 

Під будівлею вже стоїть автозак. «Пакують» затриманих. Медики Червоного Хреста лікують поранених. Журналісти знімають сліди сутичок.

Фото: Макс Требухов

З суду в супроводі свого почту виходить Геннадій Труханов. Не озираючись сідає у своє авто і їде геть.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram