ГоловнаПолітика

Україна увійшла в трійку країн за рішеннями ЄСПЛ про порушення прав людини

Найбільше рішень про порушення у 2017 році суд виніс щодо Росії.

Україна увійшла в трійку країн за рішеннями ЄСПЛ про порушення прав людини
Фото: nytimes.com

У 2017 році Європейський суд з прав людини виніс 82 судових рішення щодо України, у яких було зафіксовано хоча б одне порушення. В результаті Україна увійшла в трійку країн, щодо яких суд виніс найбільше таких рішень.

Про це йдеться в підсумковій статистиці за 2017 рік, оприлюдненій на сайті ЄСПЛ.

Найчастіше порушуваними статтями в рішеннях щодо України були право на ефективний засіб правового захисту та порушення тривалості розгляду.

Найбільше рішень про порушення у 2017 році суд виніс щодо Росії (293) і Туреччини (99). Також до п'ятірки увійшли Греція (36) і Болгарія (31).

Всього стосовно України суд виніс 87 рішень.

Як повідомлялося, на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувають близько 7,1 тис. позовів проти України. Водночас 70% з них ще перебувають на стадії першої перевірки на допуск до розгляду, 17% справ вже комуніковані судом, а 1% - визнані допустимими.

За кількісним показником справ у ЄСПЛ Україна перебуває на 4 місці після Румунії, Росії і Туреччини.

Нагадаємо, народний депутат Борислав Розенблат подав позов проти України у Європейський суд з прав людини. Серед порушень названо, зокрема, прослуховування народного депутата і затримання Розенблата в літаку під час спроби вилетіти до Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram