ГоловнаПолітика

У вирішення ситуації навколо НКРЕКП має втрутитися уряд і РНБО, - експерт

Радник міністра наголосив, що ситуація склалася вкрай складна.

У вирішення ситуації навколо НКРЕКП має втрутитися уряд і РНБО, - експерт
Фото: telegraf.com.ua

Проблему паралізованості НКРЕКП, яку спричинив відхід на лікарняний і наступне звільнення члена комісії Бориса Циганенка, необхідно вирішити найближчим часом із залученням усіх органів влади, включаючи РНБО. Про це в коментарі заявив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех.

За його словами, для врегулювання ситуації необхідно оперативно провести засідання РНБО, оскільки йдеться про питання енергетичної безпеки. "Перше. Необхідне втручання уряду, РНБО. Фактично це питання енергетичної безпеки країни, тож відповідні органи повинні включатися у вирішення цієї проблеми. Засідання РНБО може випереджати дії уряду з розробки змін до закону України про регулятора", - наголосив експерт.

Сергій Чех також зазначив, що як оперативне вирішення може бути запропонований інститут тимчасового покладання обов'язків. "При цьому тимчасове покладання обов'язків не повинно вплинути на порядок проведення конкурсу постійних членів. Комісія з відбору нових членів НКРЕКП уже сформована. Вона повинна терміново провести засідання і почати процес відбору. Як тимчасовий захід, можна призначити в.о. членів комісії для того, щоб на період відбору регулятор міг виконувати свої функції", - сказав він. На думку експерта, якщо прийняти таку концепцію врегулювання кризи, то потрібно в терміновому порядку внести зміни в закон.

Радник міністра також підкреслив, що ситуація склалася вкрай складна. "По суті, сьогодні неможливо здійснювати розрахунки, немає встановлених тарифів на 2018 рік, повністю заморожена реформа ринку. На мою думку, повний параліч роботи НКРЕКП - це блокування реформи в енергетиці. Не кажучи вже про те, що країна залишилася на порозі зими без регулятора. І нинішня ситуація - це не наслідок бездіяльності цього органу, а безвідповідальна позиція всіх гілок влади, які зобов'язані були своєчасно створити необхідні умови для роботи комісії. І якщо ця помилка допущена владою, то їм треба терміново це виправити", - зазначив Сергій Чех.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко звільнив із посади члена Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Бориса Циганенка, який раніше заблокував роботу комісії. У результаті число членів регулятора разом з його головою скоротилося до трьох - нижче кворуму. Відповідний указ голови держави №390 оприлюднено на його сайті.

За словами економічного журналіста Сергія Головньова, Борис Циганенко працював у компанії Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко був директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролює олігарх. Саме Циганенко займався в Комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" в "Запорізького трансформаторного заводу" (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал із цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. В результаті менеджмент "Укренерго" було змінено. Посаду керівника покинув Юрій Касіч, який до цього керував обленерго Григоришина. А трансформатори були куплені за ціною, вдвічі нижчою від заявленої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram