ГоловнаПолітика

На сесії ПАЧЕС у Києві стався скандал з вірменською делегацією

Вірмен не покликали на обговорення поправки про конфлікти в регіоні.

На сесії ПАЧЕС у Києві стався скандал з вірменською делегацією
Фото: pabsec.org

На 50-й сесії Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, яка проходить у Києві, стався скандал з вірменською делегацією.

Як повідомляють на сайті парламенту Вірменії, її представників проігнорували під час внесення в декларацію зміни, що стосується конфліктів у регіоні.

"До відкриття 50-ї ювілейної сесії Асамблеї, коли члени делегацій чекали в залі близько години, з'ясувалося, що з ініціативи генерального секретаря ПАЧЕС і керівника української делегації голови всіх делегацій відокремилися для обговорення якогось питання. Тільки керівник делегації НС РА не був запрошений на це обговорення. Ми кваліфікуємо це як образу не тільки вірменської делегації, а й усіх делегацій і структури загалом. За 25-річну історію ПАЧЕС такого випадку ніколи не було, і ми оцінюємо цю практику як порушення традицій і суті структури. Такий стиль роботи неприйнятний і предосудителен для будь-якої парламентської асамблеї. На знак протесту вірменська делегація покинула зал Асамблеї", - заявили вірмени.

Організація Чорноморського економічного співробітництва об'єднує 12 держав Причорномор'я і Південних Балкан. Вона була створена для розвитку співпраці, миру і стабільності в басейні Чорного моря. На київську сесію не були запрошені представники Росії, яка окупувала український Крим і розв'язала війну на Донбасі.

Вірменія - союзник Росії, вона голосувала проти резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262 про територіальну цілісність України.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій, який відкривав засідання Генасамблеї ПАЧЕС, під час вступного слова різко розкритикував Росію.

"Ми повинні визнати, що на сьогодні ситуація з безпекою в регіоні надзвичайно складна і напружена. Ми повинні визнати, де є джерело цієї напруги в регіоні. І треба визнати, що власне агресивна політика Росії призвела до грубого порушення територіальної цілісності не тільки України, а й інших наших сусідів - членів ОЧЕС... Коли одна з країн-членів ПАЧЕС проводить агресивну політику, заводить окупаційні війська на територію Грузії, Молдови, України - це підриває сам фундамент і саму філософію нашої організації. Ми всі разом повинні дати адекватну відповідь на такі дії країни-агресора", - заявив Парубій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram