ГоловнаПолітика

Топ-співробітниця НАЗК заявила про підконтрольність агентства Банковій

"Е-декларування використовується для розправи над неугодними і особистого збагачення голови НАЗК".

Топ-співробітниця НАЗК заявила про підконтрольність агентства Банковій

Керівничка Департаменту фінконтролю і моніторингу способу життя Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) Ганна Соломатіна заявила, що агентство повністю підконтрольне Адміністрації президента.

"Е-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними і для особистого збагачення голови НАЗК і членів НАЗК. Результати перевірок фальсифікуються так, як це потрібно керівництву НАЗК", - сказала вона на брифінгу, організованому депутатом Мустафою Найємом.

За її словами, агентство не є самостійним органом, а повністю контролюється владою.

"Мене особисто з двома колегами викликав в Адміністрацію президента так званий куратор з питань НАЗК у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень, які будуть винесені на засідання НАЗК, спочатку розглядав він. Я відмовилася від цієї пропозиції", - сказала Соломатіна.

Імені куратора вона не назвала.

"Я все виклала у своїй заяві НАБУ. Конкретних прізвищ на сьогодні я називати тут не буду. НАБУ це відомо. Я можу сказати, що це людина високої посади, він сьогодні претендує на одну з ключових посад у Державному бюро розслідувань", - заявила Соломатіна.

Наприкінці вересня голова НАЗК Наталія Корчак підписала наказ про перепідпорядкування департаменту Соломатіної лояльній до неї людини. Після цього всі документи почав візувати цей "контролер", а Соломатіна написала заяву про відставку. "Хто чесний і хто правдивий, там працювати на сьогодні не може", - сказала вона.

За словами Соломатіної, голова НАЗК і її колеги фальсифікують результатів повних перевірок. "Особисто я отримувала від голови НАЗК незаконні вказівки про повні перевірки окремих народних депутатів, щоб вони були "чесними" і "правдивими", щоб не було порушень. Я відмовилася від цього", - стверджує вона.

Соломатіна заявила, що вона скаржилася в Генеральну прокуратуру, але матеріали повернулися назад.

Вона вважає, що Корчак потрібно відсторонити від управління агентством, і закликала міжнародних донорів припинити підтримку НАЗК.

Нагадаємо, на початку листопада НАЗК склало протокол про корупцію на голову НАБУ Артема Ситника. Агентство заявило, що Ситник видав довіреність на представлення його інтересів у суді керівникові юридичного управління НАБУ Ярчаку. Таким чином, як стверджує агентство, голова НАБУ залучив державний ресурс для особистих цілей. Також Ситник відмовився надати НАЗК відповідну інформацію і документи для перевірки, що є порушенням вимог антикорупційного законодавства.

Після цього НАБУ викликало голову НАЗК Наталю Корчак на допит у так званій "справі про паркомісця" (в грудні 2016 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на паркомісці Корчак паркується машина, якої немає в її декларації).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram