ГоловнаПолітика

В Україні переоцінюють вплив Саакашвілі у США, - американський експерт

Гарної репутації екс-президент Грузії там більше не має.

В Україні переоцінюють вплив Саакашвілі у США, - американський експерт
Фото: liga.net

В Україні переоцінюють вплив і імідж, які лідер Руху нових сил, екс-губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі має у США. Про це в інтерв'ю liga.net заявив експерт з американської зовнішньої політики щодо пострадянських країн, науковий співробітник одного з провідних аналітичних центрів США - Атлантичної ради - Тімоті Фербенк.

"Можливо, він мав довіру в людей з адміністрації Буша-молодшого. Але серед людей, які працюють зараз, він не має доброї репутації. Він утратив довіру і повагу багатьох людей у Вашингтоні... Він прекрасний політик і популіст, з великою харизмою. Але його поведінка наприкінці його президентського терміну і після завершення повноважень свідчить, що він більше зацікавлений в особистому піарі, приверненні через ЗМІ інтересу до своєї персони, ніж у реальній роботі", - зазначив експерт.

При цьому він підтвердив, що до президентства Дональд Трамп мав із Саакашвілі спільні проекти.

"Так, але це проекти, які так і не були реалізовані. Це нормально для людей, які працюють у сфері нерухомості, спілкуватися з лідерами іноземних держав, а Саакашвілі, своєю чергою, завжди приваблювали великі імена. Але запевняю, такі проекти не можуть бути причиною для великої поваги до екс-президента Грузії у США", - вважає Фербенк.

Також він вважає фарсом перетин кордону Саакашвілі у вересні.

"Якщо чесно, те, що сталося на кордоні, виглядає як цирк. Це показує уряд не з кращого боку, а Саакашвілі взагалі виглядає актором у цьому цирку. Мене не дивує, що популісти створили альянс. І в Європі, і в США ми бачимо зростання впливу правих популістів. І я впевнений, що це не той напрямок, у якому повинна розвиватися моя країна, і Україна теж. Можу запевнити - США працюватимуть з будь-яким законно обраним майбутнім лідером України. Однак якщо три вищезгадані політики (мається на увазі Андрій Садовий, Юлія Тимошенко і Саакашвілі - ред.) будуть провокувати якесь повстання, то реакція буде негативною. США зацікавлені в стабільній Україні, а не в русі популістів, що несе дестабілізацію.

Зараз дуже важливий час - незважаючи на проблеми з війною на Донбасі, анексією Криму, потрібно рухатися вперед. Були дві революції, і я думаю, цього достатньо. Нинішній президент повинен виконати зобов'язання, боротися з корупцією, провести пенсійну, аграрну реформу і так далі. Зараз час можливостей для України. Ви маєте підтримку США і ЄС, і треба нею скористатися. Порошенко повинен міняти країну, реагувати на виклики", - резюмував експерт.

Нагадаємо, Саакашвілі запропонував із 3 грудня почати народний імпічмент, якщо депутати Верховної Ради не проголосують за створення Антикорупційного суду і зняття депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram