ГоловнаПолітика

На Майдані зібрався мітинг на підтримку Чийгоза

Учасники акції вимагають не вести переговорів з Путіним, поки не будуть звільнені політв'язні.

На Майдані Незалежності в Києві близько 60 людей вийшли на мітинг на підтримку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, якого напередодні російський суд засудив до 8 років в'язниці.

На акції присутні переважно представники кримськотатарського народу, в тому числі голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Чубаров зачитав зі сцени звернення Чийгоза, який зараз перебуває в слідчому ізоляторі Сімферополя в очікуванні розгляду апеляції, до учасників мітингу і закликав владу України і лідерів інших країн не вести діалог з президентом Росії Володимиром Путіним, поки не звільнені українські політв'язні і Крим залишається під контролем Росії .

Він додав, що питання звільнення політв'язнів має бути в обов'язковому порядку включене до порядку денного будь-яких переговорів.

Нагадаємо, Чийгоза затримано в січні 2015 року за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії "Русское единство". Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

11 вересня підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму засудив Чийгоза до 8 років колонії.

Євросоюз закликав РФ звільнити Чийгоза. Також ЄС очікує негайного зняття обвинувачення на адресу іншого заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова і знову підтверджує свою позицію про те, що всі незаконно затримані громадяни України на кримському півострові і в Російській Федерації повинні бути негайно звільнені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram