ГоловнаПолітика

Жителі Донбасу згодні на компроміси заради миру і готові голосувати за "Опоблок", - опитування

Дослідження провів фонд "Демініціативи".

Жителі Донбасу згодні на компроміси заради миру і готові голосувати за "Опоблок", - опитування
Фото: narianmar.bezformata.ru

У липні на підконтрольній частині Донбасу фондом "Демократичні ініціативи" за фінансової підтримки посольства Великобританії було проведено соціологічне опитування, яке показало, що місцеві жителі більше схильні до компромісів задля миру і готові голосувати за "Опозиційний блок".

38% респондентів у Луганській області і майже 44% у Донецькій області заявили, що Україна повинна погоджуватися на будь-які компроміси заради припинення збройного конфлікту. Ще приблизно стільки ж визнали прийнятними деякі компроміси. Вирішення конфлікту силовим шляхом тут не підтримують.

На думку місцевих жителів, найкращим рішенням для відновлення миру на Донбасі стане побудова нормального життя на територіях, які підконтрольні уряду. Багато також підтримують посилення міжнародних санкцій. Але загалом позиція жителів двох сусідніх областей сильно різниться в цьому питанні.

Більшість жителів Донбасу не підтримують введення візового режиму з Росією (72,1% у Луганській області і 54,9% у Донецькій області).

Тут також значна частка тих, хто підтримує позаблоковий статус і політику неприєднання ні до Євросоюзу, ні до Митного союзу на чолі з Росією.

Що стосується політичних уподобань, то значна частина потенційних виборців не визначилися зі своїми симпатіями.

У Луганській області 24% респондентів заявили, що не готові брати участь у виборах, а ще 43,5% не обрали жодну з партій. Але загалом найбільшою популярністю в регіоні користується партія "Опозиційний блок" (12,8% серед тих, хто готовий узяти участь у виборах). Решта перебувають нижче за позначку прохідного бар'єру.

У Донецькій області 34% респондентів заявили, що не готові брати участь у виборах, а ще 18% не обрали жодну з партій. Лідером тут теж є "Опоблок", за нього готові проголосувати 12,2% виборців. Прохідний бар'єр долають "Батьківщина" (7%) і "За життя!" (7%).

Опитування проводили 1-11 липня в Донецькій області і 8-26 липня в Луганській. У кожному регіоні опитали по 500 осіб. Похибка становить 4,6%.

Повні результати опитування - за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram