ГоловнаПолітика

МВС: авто з єврономерами усе частіше використовують для злочинів

Машини просто кидають після скоєння злочину.

МВС: авто з єврономерами усе частіше використовують для злочинів
Фото: Depo.ua

За спостереженнями правоохоронців, автомобілі з іноземними номерами все частіше використовують для вчинення злочинів, заявив речник МВС Артем Шевченко в коментарі DW. Їх просто кидають після скоєння злочину, і знайти, хто був за кермом, украй важко.

За його словами, водії машин з єврономерами часто порушують ПДР.

"Дуже часто водії на таких авто не дотримуються правил дорожнього руху, демонструють зухвалий стиль водіння, що може призвести до ДТП. У разі аварії вони можуть просто кинути авто і втекти з місця події", - зазначив Шевченко.

У статті стверджується, що в Україні близько 600 тисяч автомобілів їздять на литовських, польських та інших номерах.

Такі автомобілі везуть насамперед з Німеччини, фіктивно оформляють у Литві, з якої потім переганяють в Україну.

Покупець такої машини за законом повинен протягом 10 днів знову вивезти її за межі країни. За порушення цього терміну передбачено штраф близько 8500 гривень.

Однак у МВС зазначають, що не мають повноважень зупиняти водіїв таких авто для перевірки.

"У нас немає повноважень зупиняти авто для перевірки дотримання митних процедур і доступу до бази даних Державної фіскальної служби. Лише наявність іноземних номерів на авто - не підстава зупиняти водіїв", - повідомив Шевченко.

Згідно зі статтею 485 Митного кодексу України, ухилення від сплати митних платежів карається штрафом у розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів. Досі Державна фіскальна служба України лише в одиничних випадках домоглася застосування цієї санкції. Зокрема, в травні Вищий адміністративний суд України прийняв рішення про стягнення такого штрафу з власника авто на литовських номерах. Це рішення, втім, не є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень і не повинно враховуватися іншими судами загальної юрисдикції.

Нагадаємо, власники авто з єврономерами самоорганізувалися і проводять мітинги на захист своїх інтересів. Зокрема, вони перекривали вулиці в урядовому кварталі, виступаючи проти прийняття законопроекту, що передбачає введення плати 2 євро на день з автомобіля з іноземною реєстрацією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram