ГоловнаПолітика

Прокуратура звинуватила Клименка в розкраданні $788 млн (оновлено)

Холдинг "Вести" фінансувався за рахунок залізничних вагонів.

Прокуратура звинуватила Клименка в розкраданні $788 млн (оновлено)
Александр Клименко
Фото: Макс Левин

Військова прокуратура встановила, що екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко шляхом використання схеми з податковими майданчиками вкрав 788 млн доларів.

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу, присвяченому обшукам у справі Клименка.

Слідство встановило, що впродовж 2011-2013 років ці кошти з метою легалізації були виведені на низку офшорів на Кіпрі та в Ліхтенштейні, зареєстрованих на батька Клименка.

Ці гроші поверталися на рахунки групи компаній Unison брата і батька Клименка, а також медіа-холдингу "Вести" і ще двох компаній з управління активами.

За словами Матіоса, кошти, зокрема, використовувалися для обслуговування сім'ї Віктора Януковича.

За ці гроші Unison купила 78 елітних квартир у Києві, в Одесі, Донецьку, 28 офісних приміщень, п'ять будинків, 41 паркомісце, 11 земділянок у Києві й області, Одесі та Донецьку, 23 елітні автомобілі, три поверхи ТЦ "Гулівер" у Києві і тисячу залізничних вагонів.

Кошти від використання цих вагонів "до сьогодні", як зазначив Матіос, були основним джерелом фінансування медіа-холдингу "Вести".

Оновлення. Матіос додав, що обшуки в "Гулівер" проводили "для недопущення знищення таємного офісу банку Unison". За його словами, слідчі знайшли "величезну кількість документів".

"За результатами 151 обшуку будуть прийняті рішення про затримання кількох осіб", - сказав він, додавши, що мова йде про людей, які продовжують злочинну діяльність на користь Клименка.

За словами прокурора, в п'ятницю вдалося присікти виїзд основних фігурантів справи до Криму.

Матіос зазначив, що кількість колишніх податківців, яким оголошено підозри в участі в злочинній схемі Клименка, сягнула 56. Частина з них переховується й оголошена в міжнародний розшук.

Нагадаємо, в п'ятницю військова прокуратура проводить обшуки в приміщеннях, що належать Клименкові. Зокрема силовики прийшли в офісний центр "Гулівер" у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram