ГоловнаПолітика

«Депутати не квіти, вони не хочуть добровільно «саджатись»

Останній місяць перед літніми канікулами Верховної Ради виявився напрочуд плідним для Генеральної прокуратури. ГПУ спільно з НАБУ і САП направила у Раду подання на зняття недоторканності аж щодо шістьох народних депутатів: Борислава Розенблата (фракція БПП), Максима Полякова і Євгена Дейдея («Народний фронт»), Олеся Довгого (група «Воля народу»), Михайла Добкіна («Опоблок») та Андрія Лозового (фракція Радикальної партії).

Перш, ніж подання на зняття недоторканності дійде у сесійний зал Верховної Ради, погодити рішення про позбавлення імунітету повинен регламентний комітет парламенту. На розгляд подань у комітету є цілий тиждень – пленарні засідання розпочнуться лише з наступного понеділка.

Першим комітет заслухав питання щодо зняття імунітету з депутата Євгена Дейдея. LB.ua побувало на засіданні та розповідає читачам деталі.

Фото: Укррудпром

У чому підозрюють Дейдея

ГПУ підозрює Євгена Дейдея у незаконному збагаченні на суму майже 5 млн грн. Правоохоронцями були виявленні неспівпадіння у декларації депутата та його статків. Вказаний у декларації дохід депутата з 1 червня 2009 року до 31 грудня 2016 року склав 1 млн 440 тис. 705 грн. У той же період, Дейдей спільно з дружиною незрозумілим чином придбав квартиру і два автомобілі загальною вартістю 6,4 млн гривень.

Сам Дейдей стверджує, що 3,5 млн його дружині Інзі позичив знайомий бізнесмен Ігор Лінчевський. Позику, що начебто підтверджує відповідний договір, який депутат обіцяє показати згодом.

Але у правоохоронців інша версія. Зокрема, генпрокурор Юрій Луценко вважає, що «кредит» – лише спосіб «прикрити» кошти невідомого походження.

«Пан Євген вказує, що його дружина бере позику у Ігоря Лінчевського в жовтні 2015 року. Як видно з розслідування НАБУ, Лінчевський, який не знав дружину Дейдея, через посередників намагається сформулювати, що ж потрібно сказати в НАБУ, а потім в НАБУ прямо говорить, що він гроші взяв з тумбочки і гроші передав Євгену Дейдею. Ми бачимо, що так званий кредит має велику ймовірність бути фіктивним. Це ще потрібно встановити слідству. Але зараз є всі ознаки того, що це саме так», – стверджує генпрокурор.

Назар Холодницкий и Юрий Луценко
Фото: antikor.com.ua
Назар Холодницкий и Юрий Луценко

Він пояснює, що фіктивність позики підтверджує прослуховування телефонів Лінчевського і його допит в НАБУ. Отримані факти правоохоронці частково продемонстрували вже на засіданні.

Варто зазначити, що зняття недоторканності, яку вимагають правоохоронці зовсім не означає арешт депутата. Це лише необхідна міра для того, щоб повноцінно продовжувати досудове розслідування справи.

Зокрема, «щоб зрозуміти скільки було незаконного збагачення, потрібно вилучити майно в народного депутата і передати на експертизу. Це неможливо зробити, якщо депутат недоторканний», – стверджує генпрокурор.

***

Регламентний комітет почав засідати о 12 в понеділок. На засідання особисто прийшов генеральний прокурор Юрій Луценко та його заступник, голова САП Назар Холодницький.

Прийшов і Євген Дейдей. Гуляючи коридорами комітету він розповідав журналістам, що ні в чому не винен та переконував, уся справа – це лише помста «грузинів», тобто представників команди екс-губернатора Одещини Михаїла Саакашвілі. Дейдей переконаний, що перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, посприяв «фабрикуванню справи».

«Всі кричать про демократію, але Верховну раду намагаються перетворити на департамент ГПУ, чи САП, або НАБУ. Насправді все набагато глибше, ніж здається.. Мені дуже шкода, що Юрій Віталійович, хоча він теж був на Майдані і натерпівся, і ще багато людей стали заручниками даної ситуації. Вони стали інструментами грузинської політичної розправи в стосунку до мене і моєї команди, яка активно боролась в Одеській області, поки злодій Саакашвілі був там губернатором… Поки він зі своєю командою грабили і розкрадали Одеську область», – переконує журналістів Дейдей.

За чотири години засідання, комітет встиг вислухати генпрокурора, Дейдея та Лінчевського, який звинуватив присутніх у «пранні його трусів», сходити на перерву, та прослухати записи з телефону бізнесмена.

Ні Лінчевський, ні Дейдей так і не змогли докладно пояснити обставин і тривалості свого знайомства.

Втім, переконати членів комітету у тому, що з Дейдея таки варто зняти імунітет, не вдалось – комітет визнав подання ГПУ «недостатньо обґрунтованим». Під час голосування за таке рішення утримались лише двоє депутатів від БПП, таким чином висловивши хоч якусь солідарність своєму колишньому колезі Юрію Луценку. Тепер цей висновок буде скерований до Верховної Ради. Назар Холодницький уже пообіцяв, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура підготує і направить до Верховної Ради нове подання про скасування депутатської недоторканності Дейдея.

Обмін люб'язностями

Таке рішення регламентного комітету здалось ГПУ не об'єктивним. І не небезпідставно, адже виконуючим обов'язки голови комітету наразі є депутат Павло Пинзеник, соратник Євгена Дейдея по фракції , а у минулому – помічник Миколи Мартиненка, екс-депутата, якого називають спонсором партії «Народний фронт».

Павел Пинзеник
Фото: nfront.org.ua
Павел Пинзеник

У «Народному фронті» у свою чергу, активність Генеральної прокуратури, оцінюють скептично і називають її «передвиборчим піаром Юрія Луценка».

«До виборів лише два роки. Йому потрібно показати, що він щось зробив на посаді генпрокурора. Йому не важливо, чи будуть доведені справи до кінця. Зі своєї сторони можу сказати, що навряд чи це станеться. Але це вже можна буде спихнути на недосконалу судову систему», – говорить LB.ua один з депутатів-«фронтовиків».

– Іди до спонсора, іди! Ви один узурпували право розглядати цю справу, ви один своїм комітетом! – кричить Юрій Луценко на Павла Пинзеника виходячи з дверей регламентного комітету вже після засідання.

– Якщо вам дати волю, то Верховної ради вже б не було, – огризається у відповідь Пинзеник.

– Мені волю дали більшість депутатів Верховної Ради!

– Ви сьогодні сказали, шо саджали квіти, шкода що народні депутати не квіти, вони не хочуть добровільно «саджатись», – захищається Пинзеник.

– О так! Яка новина! – нервово реагує на те, як журналісти записують сварку Луценка і Пинзеника Назар Холодницький. – Моя думка, як громадянина: не хоче дехто в стінах парламенту, щоб Україна ставала європейською державою і щоб кожен ніс відповідальність за свої вчинки і статки, які він набув законно, чи не законно.

***

За словами Павла Пинзеника, сьогоднішнє рішення регламентного комітету в жодному разі не блокує зняття недоторканності з Дейдея. В.о. голови Регламентного комітету стверджує, тепер слово за головою Верховної Ради – Андрієм Парубієм, який, до речі, також є членом партії «Народний фронт».

Яка доля спіткає імунітет Дейдея ми дізнаємося уже наступного тижня, але й найближчі дні робота регламентного комітету обіцяє бути цікавою — на зняття недоторканності очікують ще п'ятеро депутатів.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram