ГоловнаПолітика

Нідерланди блокують затвердження підсумкової декларації саміту Україна-ЄС

Країна виступила проти фіксації в документі курсу Києва на вступ до Євросоюзу.

Нідерланди блокують затвердження підсумкової декларації саміту Україна-ЄС
Фото: Архив

Ухвалення спільної заяви за підсумками саміту Україна-ЄС, який відбудеться в Києві 12-13 липня, під загрозою зриву через позицію Нідерландів, пише агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в дипломатичних колах.

"Причиною цього стало блокування Нідерландами можливої фіксації в спільній заяві положення про визнання Євросоюзом європейських прагнень України", - розповів співрозмовник агентства.

За його словами, таку позицію пов'язують із процесом формування нової урядової коаліції і наміром прем'єра Марка Рютте знову використовувати "українську карту" для вирішення внутрішньополітичних проблем.

Джерело додало, що така поведінка нідерландської сторони "викликає розчарування і нерозуміння як в європейських столицях, так і в Україні".

Нагадаємо, Нідерланди три роки блокували ратифікацію Угоди про асоціацію України та ЄС. Це питання було винесено на референдум, і голландці проголосували "проти".

Як компроміс Нідерланди зажадали прописати в угоді, що вона не передбачає автоматичних гарантій безпеки, військової допомоги і фінансової підтримки Україні і не дає українцям права на проживання і вільне працевлаштування в ЄС. Жодна з цих можливостей не була гарантована Угодою про асоціацію, однак голландський уряд хотів чітко вивести їх за межі документа, щоб заспокоїти виборців. Лідери ЄС погодилися з цим і заодно зажадали від України активніше боротися з повсюдною корупцією.

У підсумку Нідерланди наприкінці травня 2017 року останньою з країн ЄС ратифікували УА України і ЄС. Угода має набути чинності в найближчі місяці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram