ГоловнаПолітика

Профільний комітет Ради заблокував подання прокуратури щодо Дейдея

Депутати відмовилися знімати недоторканність зі свого колеги.

Профільний комітет Ради заблокував подання прокуратури щодо Дейдея
Евгений Дейдей
Фото: Facebook/Евгений Дейдей

Регламентний комітет Верховної Ради в понеділок, 3 липня, заблокував подання прокуратури стосовно нардепа Євгена Дейдея ("Народний фронт"), яка просила дозволити притягнути його до кримінальної відповідальності.

За версією слідства, Дейдей із дружиною задекларували фіктивну позику на 3,5 млн гривень, щоб прикрити невідповідність доходів і витрат.

"Маючи півтора мільйона, сімейство купує [квартиру і два автомобілі] на 6,4 млн гривень. Для того, щоб пояснити це у своїй електронній декларації, пан Євген вказує, що його дружина бере позику в пана [Ігоря] Лінчевського в жовтні 2015 року. Як видно з розслідування Національного антикорупційного бюро, Лінчевський не знав його дружину, через посередників намагається сформулювати, що ж потрібно сказати в НАБУ, а потім у НАБУ прямо говорить, що він гроші взяв з тумбочки і передав Євгену Дейдею. Ми бачимо, що так званий кредит, з великою ймовірністю, міг бути фіктивним. Це ще потрібно встановити слідству. Але зараз є всі ознаки того, що це саме так", - заявив депутатам генпрокурор Юрій Луценко.

Він пояснив, що фіктивність позики підтверджує прослуховування Лінчевського і його допит у Національному антикорупційному бюро. За словами Луценка, дотепер слідство зробило все можливе без зняття недоторканності з Дейдея.

Однак депутати вирішили, що звинувачення прокуратури недостатньо мотивовані, і відхилили подання. Формально депутати не прийняли негативного рішення, а просто повернули подання до прокуратури як необґрунтоване.

"Є три опції, які міг прийняти комітет: підтримати подання, не підтримати подання і повернути подання. Дві перші дозволяли розгляд на розсуд Ради. Навіть неприйняття рішення - четверта опція - теж дозволяла через голову Верховної Ради внести це подання, як було з Онищенком. Але повернення матеріалів унеможливлює розгляд на сесії Верховної Ради", - розповів журналістам Луценко.

Він вважає, що таким чином регламентний комітет покриває Дейдея.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram