ГоловнаПолітика

"В понеділок буде на волі". Як Гужві обрали запобіжний захід

24 червня у Шевченківському районному суді Києва головному редактору інтернет-видання "Страна.ua" Ігору Гужві обрали запобіжний захід. Суд постановив тримати журналіста під вартою з можливістю внесення застави у 544 тисячі гривень. LB.ua побував на засіданні та розповідає читачам деталі справи.

Субота, 24 червня. 14.00. У залу засідань Шевченківського суду Києва поліцейські заводять головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Ігора Гужву. Він одягнений у картату червону сорочку, зализане назад волосся відкриває високе чоло. Міцно стискаючи тонкі губи, Гужва проникає у скляну «клітку» для підсудних. Спиною до нього сидять захисники - Олена Лукаш, Андрій Смирнов та Юрій Іващенко.

В просторому залі вже розмістились кілька десятків журналістів. Заходить суддя Володимир Бугіль, і засідання починається.

Фото: Сергей Нужненко

У чому звинувачують Гужву

Головреда «Страни» звинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання). За версією прокуратури, Гужва, «діючи у змові з особою, яка представлялась його особистим помічником, вимагав у народного депутата України (члена фракції Радикальної партії Дмитра Лінька) грошові кошти у розмірі 10 000 доларів США за нерозголошення в засобах масової інформації відомостей щодо його особистого життя та політичної діяльності».

Гужва нібито подзвонив Ліньку і заявив, що у нього є компроментуючі матеріали на депутата, після опублікування яких тому буде «небезпечно ходити вулицею». Про які саме матеріали - особистого чи посадового характеру - йдеться, обвинувачення не повідомляє. Кажуть, це таємниця слідства. Лінько також не зміг уточнити дану інформацію LB.ua, посилаючись все на ту ж таємницю слідства.

22 червня у редакції «Страни» Генеральна прокуратура провела обшуки. Під час цього були знайдені гроші, які були передані Ліньком через посередника Антона Філіпковського у редакцію. Про хабар правоохоронці знали: вони слідкували за Гужвою вже кілька місяців. За словами прокуратури, гроші були помічені, а у сумці був «радіомаячок», по ньому правоохоронці й зрозуміли, що гроші прибули в редакцію, та розпочали обшук.

Наступного дня ГПУ опублікувала відеозапис, на якому видно, як у ресторані спілкуються двоє чоловіків: один з них начебто Ігор Гужва, а інший - той самий «посередник» Антон Філіпковський. На відео чути, що чоловіки обговорюють, скільки буде коштувати «помовчати» про Радикальну партію місяць чи рік.

Це не перша кримінальна справа Гужви. За його ж словами, проти нього ведуть чотири кримінальні провадження. Достеменно відомо про одну справу: щодо несплати журналістом податків.

Версія «Страни.ua»

Заступник редактора Світлана Крюкова сидить на лаві присутніх у залі. Суд оголосив перерву до винесення вироку. Поряд з Крюковою один із адвокатів Гужви Андрій Смирнов. Світлана, посміхаючись, шепоче щось йому на вухо. «Ми з Андрієм дружимо», - пояснює журналістам Крюкова.

Сам Гужва і колектив «Страни» справу проти головного редактора називають помстою влади за критичні матеріали щодо президента і його оточення. Зокрема, Світлана Крюкова сказала, що таким чином виданню хочуть закрити рот. Також вона заявила, що журналістів «Страни» давно прослуховують і стежать за ними.

Фото: Сергей Нужненко

«Издание «Страна.ua» – это молодой стартап, который был создан год назад. Очень бюджетный, очень немногочисленный.. У нас проходил ряд громких расследований, которые очень не нравились нашим «царям», и это ответ. Это попытка закрыть нам рот, вывести нас из себя, разбалансировать нас, рассорить, сделать все, чтобы мы прекратили писать или начали писать немного мягче... Было огромное количество угроз. Начиная от частных звонков, личных встреч с многими представителями депутатов от БПП, помощниками, советниками, у меня таких встреч огромное количество, некоторые из них записаны... Нет, я не могу назвать этих людей. Если я их сейчас назову... Я понимаю, что мои слова несут определенную ответственность, более того, я потеряю возможность с этими людьми контактировать. Они просто не будут со мной встречаться», - говорить Світлана, вже стоячи на подвір’ї біля суду.

Крюкова також заявила, що нічого не знала про зустрічі Гужви з Філіпковським. А сам Антон – підставна особа, впевнена вона.

«Филипковский, насколько я знаю, пришел без адвоката, поздоровался за руку с прокурором. Сразу подписал сделку со следствием. Я думаю, что это человек, изначально в этой игре играющий роль либо провокатора, либо связующего», - сказала журналістка.

Сам Гужва з «клітки» розповів, що кілька разів зустрічався з Антоном «заради цікавості», адже чоловік одразу не викликав довіри. Журналіст стверджує, що лише хотів дізнатись «розцінки на ринку» за зняття чи публікацію певних матеріалів.

«Я не вижу никакого состава преступления с моей стороны по данному делу. Я вижу состав преступления со стороны тех пока еще не установленных лиц, которые сфабриковали дело, со стороны тех лиц, которые нарушили закон, ворвавшись в наш офис, не имея на то никаких законных оснований... Вот есть две задачи, которые власти пытаются решить этим делом. Я хочу подчеркнуть, что это уже четвертое уголовное дело, которое против меня фабрикуется», - стверджує він.

Захист

На суд Гужва прийшов з трьома адвокатами: Оленою Лукаш, Андрієм Смирновим і Юрієм Іващенко.

«Гужва смело писал правду. Писал правду о пленках Онищенко, писал правду о деле "Беркута", писал правду, в том числе и мое мнение, о государственном перевороте, который состоялся в Украине. Они позволили себе открыть рот...» - жестикулюючи руками, захищає підсудного екс-міністр юстиції часів Януковича, а зараз адвокат Олена Лукаш.

Фото: Сергей Нужненко

Адвокат Андрій Смирнов у свій час був захисником регіонала Олександра Єфремова, якого звинувачували у підтримці «ЛНР» і посяганні на територіальну цілісність України.

А адвокат Юрій Іващенко - екс-заступник міністра юстиції часів Януковича та колишній адвокат Олени Лукаш. На Іващенко у 2015 році теж була заведена справа - за розкрадання 2,5 мільйонів гривень з державної скарбниці. 

Окрім цього підтримку Гужві висловили кілька депутатів від «Опозиційного блоку». Зокрема, нардеп Олександр Вілкул навіть пообіцяв, що за необхідності журналіста готовий взяти на поруки весь склад фракції. Що логічно: на минулих виборах до місцевих рад Гужва балотувався саме від «Опоблоку».

Світлана Крюкова каже, спершу такий вибір адвокатів здався їй сумнівним, але зараз вона захистом задоволена.

«Лукаш очень ефективный адвокат. Поначалу меня смущал политический окрас защитников, но я первый раз вижу ее в процессе и считаю, что она достойный защитник. Это при том, что я стояла на Майдане и была против режима Януковича, но то как она защищает это дело - это блестяще, - сказала Світлана, - Лукаш общается с Гужвой, у них приятельские отношения».

Суддя

Суддя Шевченківського суду Володимир Бугіль також особа доволі неоднозначна. Відомий він тим, що звільнив під заставу ряд одіозних осіб. Наприклад, дніпропетровського наркобарона, кримінального авторитета Володимира Володарського на прізвисько «Вольдемар», який втік закордон після того, як був звільнений під заставу. Також суддя відпустив відомого спортсмена Вадима Тітушко, який у 2014 році напав на журналістів Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя. Окрім цього, 10 червня 2015 року тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів загальної юрисдикції постановила, що Володимир Бугіль та ще 8 суддів порушують присягу та рекомендувала ВРЮ його звільнити.

Фото: Сергей Нужненко

Арешт і застава

До обрання запобіжного заходу безпосередньо Гужві у залі засідань вирішували найближчу долю другого фігуранта справи Антона Філіпковського. Йому суд постановив домашній арешт за місцем прописки у Харкові. М’який запобіжний захист прокурори пояснили тим, що чоловік пішов на співпрацю зі слідством.

Близько 17 години суд ухвалив рішення щодо самого Гужви. Журналісту постановили тримання під вартою з можливістю внесення застави у 544 тисячі гривень, у той час як сторона обвинувачення просила заставу в більш ніж у 3 мільйони.

Ще перед початком засідання Олена Лукаш заявила журналістам - якщо суд визначить заставу, Гужва буде на волі вже в понеділок.

"Безусловно, я думаю, что будет залог, и я думаю, что в понедельник Игорь уже будет на свободе, а уже в ближайшем времени дело развалится", - прогнозувала адвокат.

Нардеп Лінько в коментарі LB.ua сказав, що рішенням суду незадоволений.

Дмитрий Линько
Фото: rupor-ukr.net
Дмитрий Линько

«Я не здивований, я розумію, яку заставу дали цьому хабарнику, сепаратисту Гужві. Цей суддя відомий подібними рішеннями. Він відкликав Вадима Тітушку, закривав майданівців. Суддя симпатизує Лукаш, Януковичу і сепаратистам всім... Звичайно, що Гужва буде відбріхуватись, але всі свідчення, докази свідчать проти нього, і це беззаперечні докази. Він отримав гроші і за це має сидіти в тюрмі, як і за діяння, які зробив в Україні», - поскаржився нардеп.

Зараз прокуратура готує апеляцію на рішення суду. На їх думку, сума застави надто маленька. Як закінчиться історія із гучним затриманням редактора «Страни», судити рано. LB.ua буде й надалі стежити за цією справою.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram