ГоловнаПолітика

Transparency International: У Києві вже запізнилися з антикорупційною реформою

Похвалу за боротьбу з корупцією в Україні заслужило тільки НАБУ.

Transparency International: У Києві вже запізнилися з антикорупційною реформою

Боротьба української влади з корупцією зводиться до гучних обіцянок. У Transparency International чекають, коли ж нарешті Київ "підсмажить велику рибу", посадивши за грати хоча б одного топ-корупціонера.

За рік, що минув з часу останнього візиту до Києва голови глобального антикорупційного руху Transparency International (TI) Хосе Угаса, українська влада продемонструвала "дуже незначні результати" у боротьбі з корупцією і "не усвідомлює, наскільки нагальною вона повинна бути".

"У Києві вже запізнилися з антикорупційною реформою, тому що все, що потрібно було для неї робити, мало бути зроблене ще вчора", - заявив Угас під час прес-конференції в Києві у вівторок, 23 травня, передає DW.

Він порадив українським антикорупційним органам терміново "підсмажити велику рибу", тобто довести до суду резонансні справи чиновників-корупціонерів часів Януковича.

В Україні панує атмосфера безкарності щодо корупції. Такий висновок зробив керівник Transparency International після візиту в Київ. За його інформацією, у 2016 році в дослідженні TI, яке визначає індекс сприйняття корупції у світі, згідно з яким "0" - тотальна корупція, а "100" - її повна відсутність, Україна отримала 29 пунктів із 100 і опинилася на 131 місці серед 176 країн.

За словами Угаса, він був здивований, коли, поспілкувавшись з представниками Генпрокуратури, міністерства юстиції і НАБУ , зрозумів, що в Україні досі "немає жодного випадку судового покарання корупціонерів з уряду Януковича, а сам Янукович - на волі, в Росії, а проти нього порушено тільки одну справу, але вона за державну зраду, а не через причетність до корупції".

"А скільки грошей Янукович вивіз з країни: 7,5 млрд доларів? 12 чи 40? Називаються різні суми, але точної українська сторона досі не назвала", - констатував Угас.

Похвалу за боротьбу з корупцією в Україні від Transparency International заслужило тільки Національне антикорупційне бюро (НАБУ).

"Вони докладають значних зусиль, але перебувають під надзвичайним тиском парламенту і політичних партій, які намагаються обмежити їхню діяльність і зусилля", - заявив Угас.

Нагадаємо, в березні в ТІ заявили, що ГПУ не досягла відчутних результатів у розслідуванні злочинів Януковича і його соратників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram