ГоловнаПолітика

США підтвердили заміну військової допомоги Україні на кредити

Київ отримає кредитні гарантії замість грошей.

США підтвердили заміну військової допомоги Україні на кредити
Фото: cit.ua

Білий дім підтвердив, що США припинять безоплатну військову допомогу Україні й іншим країнам, натомість надаючи їм кредити.

Про це, як повідомляє агентство Reuters, у понеділок, 22 травня, заявив журналістам керівник адміністративно-бюджетного управління Білого дому Мік Малвейні, який представляв проект бюджету на наступний рік.

"Так, я можу підтвердити це", - зазначив Малвейні, відповідаючи на прохання прокоментувати інформацію про скорочення обсягів безоплатної військової допомоги десяткам держав, у тому числі Пакистану, Філіппінам і Україні.

"Ми справді міняємо пару програм іноземної військової допомоги, оскільки замість того, щоб давати комусь 100 мільйонів доларів, можна дати кредитні гарантії на меншу суму - і на них насправді більше можна буде купити", - сказав він.

У неділю газета The Wall Street Journal з посиланням на джерела в керівництві США повідомила, що Вашингтон може скоротити обсяг безоплатної військової допомоги десяткам держав, у тому числі Україні, або повністю припинити її надання цим країнам. З документів Держдепартаменту, які потрапили в розпорядження журналістів видання, випливало, що скасування програм може торкнутися В'єтнаму, Колумбії, Лівану, Пакистану, Тунісу, України та Філіппін.

Країнам, щодо яких ухвалять відповідні рішення, США перестануть надавати на безоплатній основі кошти на придбання різного американського військового обладнання, натомість їм будуть видавати кредити на ці потреби, йшлося в статті. При цьому в Держдепі визнали малоймовірним, що більшість країн братиме їх.

За оцінками видання, йдеться про конвертацію в кредити військової допомоги на 1 млрд доларів. У статті сказано, що деякі з держав, яким США перестануть допомагати, можуть звернутися по підтримку до Росії чи Китаю.

Конгрес США виділив Україні близько $560 млн на різні програми допомоги, в тому числі на військову допомогу і політику безпеки. При цьому запланована на 2017 рік сума допомоги вдвічі менша, ніж рік перед тим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram