ГоловнаПолітика

Суд переніс обрання запобіжного заходу для Мартиненка і Переломи на суботу

П'ятничне засідання тривало з сьомої вечора до першої години ночі.

Солом'янський районний суд Києва розпочав засідання, на якому має бути обрано запобіжний захід для колишнього депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка. Розгляд тривав приблизно з 19:00 до 00:30 і завершився тим, що суддя переніс засідання на ранок суботи. Також на ранок суботи перенесено засідання про запобіжний захід для Сергія Переломи другого фігуранта справи.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

У залі присутній суддя Олександр Бобровник, а також кілька депутатів від "Народного фронту".

На початку засідання Мартиненко вийшов з "клітки", сів біля адвокатів і відразу ж попросив слово. Він заявив, що почуває себе добре і не хвилюється, оскільки "в документах по справі написані лише дурниці, які його не стосуються".

Сторона захисту просить про відвід судді. Як причини відводу адвокати називають кримінальну справу щодо Бобровника, а також відео в інтернеті, на якому той випиває і бере хабарі на робочому місці.

Зокрема адвокат Черезов повідомив, що звернувся до Вищої ради правосуддя з приводу позбавлення Бобровника статусу судді.

"Кілька днів тому я говорив з послами - членами "великої сімки". У своїй заяві я сказав, що суддею буде Бобровник. Те, що зараз кажуть, просто смішно слухати. Я голосував за антикорупційне законодавство, коли був депутатом. Я сподівався, що вони будуть працювати чесно. На сьогодні я бачу радянську прогнилу систему. Вибачте, я підтримую адвокатів ", - сказав Мартиненко.

Прокурори не підтримали відвід судді, а Бобровник оголосив перерву в засіданні.

Фото: LB.ua

Оновлення. Після перерви суд почав розглядати справу голови наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Переломи, затриманого у справі Мартиненка.

Адвокати наполягають на відводі судді Бобровника і у цій справі.

У засіданні знову оголошено перерву.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміноване виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Оновлення 20:20. Судове засідання продовжено. Нова суддя, яку визначила автоматизована система розподілу суддів, оголосила відкритим засідання, де розгляне клопотання про відвід Бобровника відразу у двох справах - Мартиненка і Переломи.

Оновлення 20:33. Суд пішов у дорадчу кімнату для розгляду клопотання про відвід судді Бобровника.

Оновлення 21:24. Суд відмовив захисту у відведенні судді Бобровника. Таке рішення ухвалила суддя Солом'янського суду Ада Педенко. Суддя не побачила в діях Бобровника упередженості.

Також Педенко заявила про відсутність доказів існування кримінальних проваджень, відкритих щодо Бобровника.

Крім того, на її думку, немає доказів втручання в автоматизовану систему розподілу справ у Солом'янському суді.

Клопотання про відвід у справі Переломи розглядається.

Оновлення 22:09. Суд відхилив клопотання захисту про відвід судді Бобровника також у справі Переломи.

В залу засідань увійшов суддя Бобровник, судове засідання у справі Мартиненка триває.

Оновлення 22:19. Прокурори просять долучити до справи матеріали допиту одного зі свідків - Давида Жванії. Адвокати заперечують, стверджуючи, що це "затягування справи".

Суд відмовив у клопотанні прокурорів додати матеріали до справи.

Оновлення 22:46. Суд продовжує засідання щодо обрання запобіжного заходу. Адвокати клопочуть звільнити Мартиненка з-під варти.

Оновлення 23:05. 15 народних депутатів та 4 міністри підписали заяви про взяття на поруки Мартиненка. Депутати виступають по черзі і пояснюють, чому вони готові взяти його на поруки. Слово взяв депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Максим Поляков.

Оновлення 00:29. Засідання, на якому має бути обрано запобіжний захід для колишнього депутата Верховної Ради Миколи Мартиненка, перенесено на 10:00 суботи. Про перенесення клопотали прокурори. Їм потрібен час для вивчення особистостей народних депутатів, які просять взяти Мартиненка на поруки.

Щодо пропонованої застави, Микола Мартиненко сказав: "Справа навіть не в тому є, чи немає у мене 300 мільйонів. Ні, скажу, щоб вас заспокоїти. Але навіть якби були, я б не дав, тому що не готовий приймати неадекватні рішення".

Також Мартиненко сказав, що у нього два закордонні паспорти, як і дозволяє закон. "Під час мого затримання у мене не було з собою закордонних паспортів. Вони лежать у мене на роботі, у мене їх два", - сказав він.

Оновлення 00:55. Суд продовжив розглядати справу голови наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Переломи, затриманого у справі Мартиненка. Народні депутати від "Народного фронту", зокрема Павло Пинзеник, Олена Бойко, Микола Княжицький, попросили взяти на поруки і Перелому.

Оновлення 1:10. Суддя Бобровник вирішив перенести засідання і щодо Переломи - на 12:00 ранку.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміновано виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Справа стосується поставки 601 тонни уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав сировину посереднику - австрійській компанії Steurmann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив її за 74,75 млн доларів. Steurmann пов'язана з Мартиненком.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить суд заарештувати Мартиненка на два місяці з можливістю виходу під заставу 300 млн гривень. Від Сергія Переломи САП вимагає заставу 100 млн грн.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram