ГоловнаПолітика

Перше травня залишиться вихідним

Інститут В'ятровича переписав законопроект про свята.

Перше травня залишиться вихідним
Фото: dyvys.in

Український інститут національної пам'яті опублікував на своєму сайті новий текст законопроекту про державні свята, пам'ятні дати і жалобні дні, змінений за результатами громадського обговорення.

Головна зміна порівняно з попередньою редакцією в тому, що він більше не пропонує зробити вихідними днями 9 березня (Шевченків день) і другу п'ятницю вересня (День сім'ї). Зате Трійця і Перше травня, згідно із законопроектом, залишаться вихідними.

Відповідно до проекту, в Україні буде 9 неробочих святкових днів: День праці 1 травня, День пам'яті і примирення 8 травня, День Конституції 28 червня, День незалежності 24 серпня, День захисників України 14 жовтня, а також Новий рік, Різдво, Великдень і Трійця.

Неробочий святковий день, якщо припадає на вихідний, не буде переноситися на понеділок, за винятком Різдва, Великодня та Трійці.

Загалом свята в Україні будуть розділені на три категорії: державні, традиційні (сюди потрапить і католицьке Різдво) і міжнародні (наприклад, 8 Березня і 1 Травня). Деякі свята, які пропонує УІНП, зараз не існують, інші - мають іншу назву, а треті - святкуються в інший день (наприклад, зараз День державного прапора відзначають 23 серпня).

Крім того, пропонується встановити 6 жалобних робочих днів: День Героїв Небесної Сотні 20 лютого, День чорнобильської трагедії 26 квітня, День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня, День пам'яті жертв Голокосту 29 вересня, День пам'яті жертв політичних репресій у першу неділю листопада, День пам'яті жертв Голодомору в четверту суботу листопада.

Ознайомитися з першою редакцією законопроекту можна тут.

Нагадаємо, зараз в Україні 11 державних свят (і 12 вихідних, оскільки День праці відзначають два дні). Якщо свято припадає на вихідний день, то українці відпочивають і на наступний робочий день. Окрім того, є два святкові цикли - новорічний і травневий, кожен з яких може тривати до тижня.

Український інститут національної пам'яті - центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам'яті українського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram