ГоловнаПолітика

Питання про екстрадицію судді Чауса буде розглянуто після рішення молдовського президента про притулок

Розгляд клопотання про політичний притулок може тривати до шести місяців.

Питання про екстрадицію судді Чауса буде розглянуто після рішення молдовського президента про притулок
Фото: podrobrosti.ua

Генеральна прокуратура Молдови подала клопотання про екстрадицію в Україну судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса до місцевого суду, але його розгляд почнеться після рішення президента цієї країни щодо політичного притулку для Чауса, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"НАБУ передало в Генпрокуратуру України документи для екстрадиції судді Чауса в Молдові на початку березня, після чого ГПУ направила їх у Молдову. Після отримання та опрацювання поданих документів Генеральна прокуратура Молдови подала клопотання про екстрадицію Чауса в місцевий суд", - розповів співрозмовник агентства у вівторок.

Однак, відзначило джерело, розгляд цього клопотання почнеться після того, як президент Молдови визначиться в питанні надання політичного притулку М. Чаусу в Молдові. Цей розгляд може тривати до 6 місяців, уточнив він.

"Паралельно в Молдові триває розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконного перетину кордону цієї держави Чаусом", - додав співрозмовник агентства.

Своєю чергою, в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) відзначили, що процедуру екстрадиції судді М. Чауса розпочато, остаточне рішення про його екстрадицію ухвалить суд у Молдові.

Раніше повідомлялося, що Молдова почала процедуру екстрадиції судді Чауса в Україну. Чаус перебуває в слідчому ізоляторі і відмовляється давати свідчення.

Нагадаємо, суддю-втікача Чауса 28 лютого затримали в Молдові за запитом Генпрокуратури України. Його підозрюють в отриманні в серпні 2016 року $150 тис. хабара через умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами. Отримані гроші суддя засунув у скляні банки, одну з яких встиг закопати.

Чауса не було затримано через його суддівський імунітет, і він устиг втекти в Крим, окупований Росією. 6 вересня з нього зняли недоторканність. 12 вересня НАБУ оголосило його у всеукраїнський розшук, а 14 листопада Чауса почав шукати Інтерпол.

У січні Солом'янський районний суд Києва заочно заарештував Чауса і встановив заставу в розмірі 3,7 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram