ГоловнаПолітика

МЗС України викликало посла Угорщини після заяв про створення автономії

"Такі заяви можуть бути фактором впливу на двосторонні відносини між країнами".

МЗС України викликало посла Угорщини після заяв про створення автономії
Спикер Министерства иностранных дел Украины Марьяна Беца
Фото: qha.com.ua

Міністерство закордонних справ України викликало посла Угорщини для пояснення нещодавніх заяв політиків цієї країни щодо створення угорських автономій за кордоном.

Про це повідомила речник зовнішньополітичного відомства Мар'яна Беца в коментарі "112 Україна".

"Зі свого боку, ми сьогодні запросили для бесіди угорського посла і почуємо його коментарі. Він повинен сьогодні до нас прийти", - сказала вона.

За словами речника МЗС, такі заяви можуть бути фактором впливу на двосторонні відносини між країнами.

"Ми повинні розуміти, чи це офіційна позиція. Наскільки нам відомо, офіційна позиція Угорщини не змінилася - підтримка нашого суверенітету і територіальної цілісності в рамках визнаних кордонів. Я думаю, що після спілкування з послом у нас буде більш чітке розуміння", - додала Беца.

Нагадаємо, напередодні віце-прем'єр Угорщини Жолт Шем'єн заявив, що інтереси угорців, які проживають за кордоном, будуть захищені, якщо етнічні угорські партії будуть представлені в місцевих парламентах. За його словами, такі партії не тільки повинні піклуватися про представлення інтересів місцевої угорської громади, але також "несуть відповідальність перед усією нацією". Як приклад він згадав "Союз угорців Воєводини" в Сербії, який, на його думку, повністю відповідає цьому критерію.

У МЗС України таку заяву сприйняли зі здивуванням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram