ГоловнаПолітика

Поліція порушила 11 кримінальних проваджень через вивантаження львівського сміття

Над Андрієм Садовим згущуються хмари.

Поліція порушила 11 кримінальних проваджень через вивантаження львівського сміття
Фото: mvs.gov.ua

Нацполіція порушила 11 кримінальних проваджень за фактами незаконного вивезення сміття з Львівської області.

Про це повідомляється на сайті МВС.

Починаючи з жовтня 2016 року, співробітники Національної поліції зафіксували 21 факт перевезення сміття з Львівської області в інші регіони країни. У кожному з випадків водії сміттєвозів намагалися вивантажити сміття в непередбачених для цього місцях.

Зокрема, відходи з Львівської області перевізники сміття мали намір залишити у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Полтавській, Сумській і Черкаській областях. При цьому в більшості випадків сміттєвози рухалися колонами і вивантажували тонни побутових залишків в одному місці.

Так, у Вінницькій області було виявлено три таких вантажівки, в Дніпропетровській - відразу 11. Кожен з цих автомобілів перевозив 15 тонн сміття. Їхні водії намагалися позбутися від вантажу не тільки на звалищах інших міст. Нерідко купи відходів вагою від 30 до 80 тонн скидалися в полях, лісопосадках і ярах, забруднюючи навколишнє середовище і створюючи екологічну небезпеку. У кількох випадках сміття намагалися розвантажити на територіях поблизу водойм, біля яких розташовані населені пункти. Якби сміттєвий конденсат потрапив у ґрунтові води, які насичують ці водойми, могло б статися масове отруєння місцевих жителів.

Зараз з 11 таких фактів відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.239 (Забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, напередодні мер Львова Андрій Садовий заявив, що прокуратура готує йому повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Після цього генеральний прокурор Юрій Луценко допустив притягнення Садового до кримінальної відповідальності і відсторонення від посади. За його словами, експертиза встановила, що причиною пожежі на території Грибовицького сміттєвого полігону у Львові, в результаті якого загинули три людини, була службова недбалість, а не підпал.

Проблеми з вивезенням сміття зі Львова тривають вже кілька місяців. 29 травня 2016 року в селі Великі Грибовичі, де міститься львівське звалище, почалася пожежа. Вогонь незабаром загасили, але наступного дня стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини - троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох осіб знайшли, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто стало вивозити відходи на різні полігони в області та інші регіони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram