ГоловнаПолітика

Експертка РПР: новий закон про КС не усуне його політичну залежність

"Що нам вдалося на сьогодні - закласти тезу про те, що у нас з'являється конкурсний відбір".

Експертка РПР: новий закон про КС не усуне його політичну залежність
Юлия Кириченко
Фото: Макс Требухов

Експертка Центру політико-правових реформ і групи "Конституційна реформа" Реанімаційного Пакету Реформ Юлія Кириченко вважає, що новий закон про Конституційний Суд не дозволить зменшити політичний вплив на нього.

Про це вона сказала на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і РПР.

"Основна проблема, яка стала недискусійною після 2010 року, - це політична залежність Конституційного Суду. На жаль, чинною владою було зроблено все, щоб нам не вдалося здійснити конституційні зміни, які були потрібні в частині Конституційного Суду, а саме - змінити порядок формування КС", - повідомила Кириченко

"Що нам вдалося на сьогодні - закласти тезу про те, що у нас з'являється конкурсний відбір на посаду суддів Конституційного Суду. На цю тезу ми покладали багато надій, що вона дозволить зменшити політичну залежність Конституційного Суду", - сказала експерт.

При цьому вона зазначила, що реалізація цього механізму в законі виявилася неякісною.

"На нашу думку, це свідчить про те, що нам не вдасться змінити ситуацію зі зменшенням політичного впливу на Конституційний Суд", - додала Кириченко.

Друга претензія РПР до законопроекту, який прийняла Верховна Рада, стосується конституційної скарги.

"На нашу думку, законопроект звужує доступ, передусім юридичних осіб публічного права, до конституційного судочинства. А по-друге, законопроект встановлює додаткове зобов'язання для позивача доводити порушення встановленого в Конституції права особи. Чого ми не бачимо в положеннях Конституції", - додала Кириченко.

Нагадаємо, 9 лютого Верховна Рада 239 голосами "за" підтримала проект закону "Про Конституційний Суд України" в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram