ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП: ціна вугілля за формулою "Роттердам+" не враховується в тарифі на електрику

Тариф рахують за ціною 1730 грн, а не 2500 грн.

НКРЕКП: ціна вугілля за формулою "Роттердам+" не враховується в тарифі на електрику

Національна комісія з енергетики і комунальних послуг заперечує, що в тариф на електроенергію включена ціна на вугілля згідно з формулою "Роттердам+".

"Національна комісія вважає за необхідне підкреслити факт обліку в діючих тарифах на електроенергію ціни вугілля на граничному рівні 1730 грн/тонна, що суттєво нижче за 2500 грн/тонна за поточними котируваннями індексу API2 з урахуванням логістики для забезпечення імпортним вугіллям", - ідеться на сайті комісії.

Водночас НКРЕКП наполягає, що ця формула має позитивний вплив, тому що дозволила значно знизити обсяг державних дотацій на вугільну галузь. Раніше вони перевищували 2 млрд доларів на рік. Окрім того, впровадження порядку формування оптової ринкової ціни дозволило знизити її на 10% з 1 січня і ще на 5,8% з 1 квітня.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Тобто за формулою "Роттердам+" вугілля купують за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Влада стверджує, що для українського вугілля ця формула не діє.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram