ГоловнаПолітика

Справу про розтрату ₴492 млн ЗТМК відправлено в суд

САП не виключає, що фігурантом справи може стати Фірташ.

Справу про розтрату ₴492 млн ЗТМК відправлено в суд
Фото: 112.ua

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) направила до суду обвинувальний акт стосовно директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" за підозрою в розтраті коштів підприємства в особливо великих розмірах.

Про це глава САП Назар Холодницький повідомив у фейсбуці.

"Сьогодні Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) після виконання вимог ст. 290, 291, 293 КПК України до суду направлено для розгляду по суті обвинувальний акт стосовно директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (далі – ТОВ "ЗТМК") за обвинуваченням у розтраті коштів підприємства (51% статутного фонду належить державі в особі Фонду державного майна України) в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, тобто скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України", - написав він.

Щодо необґрунтованих тверджень про можливу втечу підозрюваного Холодницький зазначив, що після сплати 27 вересня 2016 року визначеного судом розміру застави, останнього звільнено з-під варти та впродовж майже двох місяців, він перебуває на волі.

"Разом з тим, потрібно зазначити, що незважаючи на відсутність конструктивної позиції органу досудового розслідування щодо повернення активів ДП "ЗТМК" до державної власності, відшкодування збитків у кримінальному провадженні, притягнення до кримінальної відповідальності КІНЦЕВИХ ВИГОДОНАБУВАЧІВ (читай – олігарх Ф.) від злочинних дій підозрюваного, прокурорами САП далі вживаються всі необхідні процесуальні та слідчі дії для встановлення всіх обставин кримінального провадження. Крім цього САП також вживає відповідні заходи представництва інтересів держави в суді для повернення ТОВ "ЗТМК" у власність держави", - зазначив глава САП.

Нагадаємо, 23 вересня Національне антикорупційне бюро затримало директора ЗТМК Володимира Сивака, а 24 вересня Солом'янський райсуд заарештував його на два місяці з правом виходу під заставу 5 млн гривень.

Сивака підозрюють в розтраті 492 млн гривень.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ "ЗТМК" відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник Tolexis Trading виділила 880 млн грн. Однак директор підприємства здійснив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб.

Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти спрямовані ПАТ "Холдингова компанія "енергомережі", ВАТ "Запоріжжяобленерго", ПАТ "Комерційний банк "Надра" і ТОВ "Синтез Ресурс" в рахунок погашення заборгованості ДП "ЗТМК" перед зазначеними суб'єктами, тоді як ці платежі повинна була здійснити компанія Tolexis Trading з умовами, передбаченими договором підстави ТОВ "ЗТМК".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура не виключає, що бізнесмен Дмитро Фірташ, який є власником Tolexis Trading, може стати фігурантом справи про розтрату на ЗТМК.

Group DF Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат", якому відійшов майновий комплекс однойменного державного підприємства. Частка держави в новій компанії склала 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading повинен був інвестувати в підприємство $110 млн і за це отримати 49%-ву частку

Але фактично Фірташ став контролювати підприємство за рахунок лояльного менеджменту. У листопаді 2015 року Верховна Рада прийняла закон, який знижує поріг кворуму зборів учасників ТОВ з державною часткою з 60% до 50%. Це повинно було дозволити державі повернути контроль над ЗТМК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram