ГоловнаСвіт

Генерал Радєв і юрист Цачева вийшли у другий тур президентських виборів у Болгарії

Другий тур виборів пройде 13 листопада.

Генерал Радєв і юрист Цачева вийшли у другий тур президентських виборів у Болгарії
Румен Радев и Цецка Цачева
Фото: EPA/UPG

У другий тур президентських виборів у Болгарії, згідно з даними екзит-полів, вийшли висуванець Соціалістичної партії, генерал Румен Радєв (близько 25% голосів) і представниця владної партії ГЄРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії), спікер парламенту Цецка Цачева (23,5% ).

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Згідно із законодавством Болгарії, другий тур виборів відбудеться в неділю, 13 листопада.

Генерал-майор у відставці Румен Радєв народився 1963 року в місті Димитровград. Кадровий військовий, колишній командувач військово-повітряними силами Болгарії. У 1982 році закінчив із золотою медаллю математичний коледж у місті Хасково. У 2003 році також з відзнакою закінчив військово-повітряний коледж у США, отримавши ступінь магістра. 2016 року був висунутий на посаду президента країни Болгарською соціалістичною партією і рухом "Альтернатива болгарському відродженню". Згодом "Альтернатива" відкликала свій голос.

Голова парламенту Болгарії, висуванець владної партії ГЄРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) Цецка Цачева здобула юридичну освіту на заочному відділенні юридичного факультету Софійського державного університету. Двічі обиралася головою парламенту (Народних зборів) Болгарії.

Явка на виборах у неділю, 6 листопада, становила близько 53% виборців. На посаду президента країни претендував 21 кандидат.

Того самого дня, крім президентських виборів, у Болгарії пройшов і референдум, на якому громадянам потрібно було відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах (близько 79% підтримали введення процедури обов'язкового голосування); чи підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах (70% висловилися «за») і чи згодні вони із системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах (близько 80% підтримали нововведення). Явка на референдумі становила близько 43%.

Зазначимо, що це перші в історії Болгарії вибори, коли голосування стало обов'язковим для кожного виборця. Згідно із законодавством, якщо виборець, наприклад, двічі не бере участі у виборах президента країни або ж парламенту, він автоматично виключається з реєстру виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram