ГоловнаПолітика

Вибори в ОРДЛО можливі лише після повного відновлення суверенітету України, - "Єврооптимісти"

Міжфракційне об'єднання заявило про неприпустимість поділу питань Донбасу і Криму.

Вибори в ОРДЛО можливі лише після повного відновлення суверенітету України, - "Єврооптимісти"
Фото: Макс Левин

Вибори на території окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО) неможливі без деокупації і повного відновлення суверенітету України.

Про це йдеться в заяві міжфракційного депутатського об'єднання "Єврооптимісти", оприлюдненого на офіційній сторінці в Facebook.

"Ми як члени міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" заявляємо, що вибори за демократичними принципами на підконтрольній Росії території Донбасу без демілітаризації, деокупації та повного відновлення суверенітету України на окупованих територіях неможливі", - йдеться в заяві.

У заяві наголошено, що необхідною умовою проведення демократичних і законних виборів на окупованих територіях Донбасу є звільнення цієї території від незаконних збройних формувань, підконтрольних Росії, і відновлення там повного контролю української держави.

"Політична частина Мінських домовленостей сформульована так, що є рецептом для подолання нібито наявного громадянського конфлікту на Сході України, тоді як весь світ визнав факт, що райони Донбасу, так само як і Крим, були захоплені Російською Федерацією. А отже, як ми переконані, Мінські угоди радше можуть спровокувати громадянський конфлікт, ніж припинити агресію Росії", - зазначено в заяві.

"Єврооптимісти" вважають неприйнятним будь-яке збереження або консервацію російської військової техніки і озброєння на окупованих територіях Донбасу і наполягають на повному виведенні всіх російських військових, техніки і озброєння, які незаконно перебувають на території України.

"Ми заявляємо про неприпустимість поділу питань Донбасу і Криму", - сказано в заяві.

На думку "єврооптимістів", питання деокупації Росією всіх територій України, звільнення заручників і військовополонених, компенсації з боку Росії заподіяної шкоди повинні стати головним предметом міжнародної дискусії.

"Ми наполягаємо на тому, що пов'язування питань внутрішнього політичного та правового устрою України з питаннями деокупації ставить під сумнів факт агресії РФ, а отже, є неприпустимим", - йдеться в заяві.

Як повідомляли раніше сьогодні, голова МЗС України Павло Клімкін вважає вибори на Донбасі далекою перспективою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram