ГоловнаПолітика

Україні критично важливо отримати позитивні сигнали від МВФ, - Олексій Савченко

Поки що відносини України з фондом «у стадії делікатної відмови»

Україні критично важливо отримати позитивні сигнали від МВФ, - Олексій Савченко

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка, заступник голови бюджетного комітету Верховної Ради Олексій Савченко вважає, що Україні критично важливо отримати позитивні сигнали про результативність реформ від Міжнародного валютного фонду. Таку думку він висловив в інтерв'ю "112.ua"

«МВФ потрібен нам як лікар-діагност, який дасть оцінку стану економіки, перебігу реформ, рівню credibility («довіри») нашого уряду. І важливо, щоб про позитивний діагноз було оголошено привселюдно. Тоді замість $17 млрд від Фонду ми отримаємо близько $26 млрд - це за допомогою інших міжнародних партнерів, які орієнтуються на рішення МВФ. І це не кажучи про ті засоби, які вже виділені Україні і які ми просто не можемо забрати через якісь юридичні зволікання», - зазначив народний депутат.

За його словами, люди, які глибоко знайомі із системою прийняття рішень у МВФ, з упевненістю стверджують: поки що відносини України з фондом «у стадії делікатної відмови». «Причому нам відмовляють в отриманні наступного траншу не з позиції «погляньмо, скільки ви без нас протягнете», а з позиції «якщо ви не поспішаєте робити реформи - отже, вам не надто й потрібні гроші». На жаль, попередній досвід співпраці з МВФ, коли домовленості не виконувалися, зробив не тільки клерків фонду, а й весь фінансовий світ набагато обережнішим стосовно України», - додав Савченко.

Він вважає, що передусім уряду і Національному банку потрібно виконувати обіцянки, дані МВФ у Меморандумі. «І питання електронного декларування доходів чиновниками, і перегляд пенсійної системи, і звуження переліку соціальних гарантій - усе це важливі чинники, на які дивляться у фонді. В Україні ж, на жаль, усе міряють електоральною лінійкою і кон'юнктурними інтересами», - зазначив народний депутат.

Як приклад недалекоглядності дій уряду він назвав приватизаційний конкурс із продажу Одеського припортового заводу. «Ось, здавалося б, що може бути простіше - продати Одеський припортовий завод за адекватною ціною, зробивши його символом прозорої приватизації, чітких намірів і курсу на реформи в країні? Але конкурс провалено, все виглядає як чистий договірняк. Річ не в сумі коштів, які планували виручити. А в тому, що ситуацію з ОПЗ інші інвестори будуть тепер екстраполювати на потенційно цікаві їм об'єкти», - вважає Савченко.

Також критичним є ухвалення низки законів з «пакету МВФ». «У них немає ні корупційних складових, ні лобістських інтересів депутатських груп. Є тільки лобіювання поліпшення стандартів життя в Україні. А неприйняття цих законів - знову втрата довіри, знову відкладання в довгу шухляду підвищення ефективності держпідприємств, залучення іноземних інвестицій у країну», - вважає Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram