ГоловнаПолітика

Порошенко попросив Туска про місію ОБСЄ в Криму

Україна вимагає посилення санкцій проти Росії.

Порошенко попросив Туска про місію ОБСЄ в Криму
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Європейської Ради Дональдом Туском, під час якої виступив за розгортання місії ОБСЄ в Криму.

"Голова держави поінформував співрозмовника про цинічні провокації з боку Російської Федерації в окупованому Криму та ескалацію її агресивних дій на Донбасі. Окремо було обговорено стан виконання Мінських домовленостей. Петро Порошенко наголосив на необхідності посилення міжнародної присутності на Донбасі, зокрема шляхом розширення поля діяльності місії ОБСЄ, у тому числі на території Криму, і розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі", - повідомляє прес-служба президента України.

Порошенко наголосив на важливості рішучого реагування ЄС на російські провокації та штучне нагнітання напруження. "Після останніх подій у Криму не повинно бути ніяких ілюзій щодо намірів Російської Федерації. Санкції і їх посилення - це дієвий механізм впливу", - зазначив Порошенко.

Туск, як зазначають, дав високу оцінку діям українського президента і зваженій позиції України, "яка не піддається на підступні провокації Росії в Криму".

Він також підтвердив свою принципову позицію щодо збереження санкцій Європейського Союзу та запевнив у беззаперечній підтримці України з боку ЄС. "Ми твердо залишаємося на позиції підтримки суверенітету та територіальної цілісності України", - наголосив голова Європейської Ради.

Туск особливо підкреслив, що Україна залишається серед головних пріоритетів ЄС, солідарність з якою в світлі протидії зовнішній агресії буде обговорюватися, зокрема, в рамках неформальних зустрічей держав-членів ЄС у Братиславі у вересні.

Співрозмовники також обговорили питання перспектив прийняття найближчим часом Євросоюзом рішення про лібералізацію візового режиму для громадян України та скоординували подальші кроки в цьому напрямі.

Порошенко підтвердив запрошення Туску відвідати Україну для участі в заходах у зв'язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру.

Нагадаємо, на тлі загострення відносин між Москвою і Києвом через події в Криму Європейський Союз заявив про готовність виконати роль посередника.

Раніше МЗС України звернулося до МЗС РФ із вимогою невідкладно надати безпечний і безперешкодний доступ Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в Україні на територію Автономної Республіки Крим і Севастополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram