ГоловнаПолітика

Оприлюднено протоколи допиту співробітників НАБУ в Генпрокуратурі

У документах сказано, що один із них узагалі не працює в НАБУ.

Оприлюднено протоколи допиту співробітників НАБУ в Генпрокуратурі
Фото: nabu.gov.ua

Видання РБК-Україна оприлюднило протоколи допиту оперативників Національного антикорупційного бюро, які заявили про тортури в Генеральній прокуратурі.

Як сказано в публікації, зі свідчень Віктора випливає, що 10 серпня він отримав адресу та ключі від конспіративної квартири НАБУ, з якої нібито вели спостереження за слідчим ГПУ Дмитром Сусом. Опинившись у квартирі, він побачив у кімнаті фотоапарат Canon, а на кухонному столі аркуш паперу, на якому було написано: "Сус Дмитро Миколайович. 11.10.1984". Там же було написано номерний знак автомобіля, який, мабуть, належить Сусу. Пробувши в квартирі до 20:00, Віктор пішов, і повернувся туди вже наступного дня. Разом з Олександром 11 серпня вони перевірили стан техніки, пробули там півтори години і покинули квартиру.

12 серпня він з Олександром прибув у квартиру близько 12-ї години, а о 14-й годині в квартиру увірвалися співробітники ГПУ і запропонували пройти для дачі пояснень у сусідню будівлю. Допит, утім, почався тільки о 22:00.

Інформація про застосування насильства до нього або його напарника в протоколі відсутня.

Допит Олександра почався тільки о 23:02. Пославшись на Конституцію, він відмовився свідчити проти себе. Проте допит тривав цілих 53 хвилини.

При цьому в протоколі зазначено, що Олександр узагалі не є співробітником НАБУ, а працює продавцем-консультантом.

12 серпня Генпрокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за Сусом. Цей слідчий вважається людиною нардепів Ігоря Кононенка та Олександра Грановського в ГПУ. За даними Бюро, двох технічних працівників НАБУ примусово доставили до департаменту Генпрокуратури й утримувалися там 11 годин. Їх звільнили тільки після звернення директора НАБУ Артема Ситника до генпрокурора Юрія Луценка. НАБУ виклало їхню розповідь про те, що до них застосовували тортури. НАБУ порушило справу через викрадення своїх співробітників Генпрокуратурою.

У квартирі, де було організовано спостереження, залишився детектив НАБУ, його заблокували прокурори ГПУ. Детектив викликав спецназ НАБУ, і той вивів його з технікою з помешкання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram